Reningsverkets utsläpp på miljöåklagarens bord

Nu hamnar Bodens reningsverk hos miljöåklagaren för att tekniska förvaltningen inte under 1,5 år åtgärdat att det släpps ut för mycket fosfor och biologiskt syreförbrukande ämnen.

Tekniska förvaltningen har blivit anmäld till miljöåklagaren av Bodens miljö- och byggnämnd för att reningsverket släpper ut för mycket fosfor och biologiskt syreförbrukande ämnen. FOTO: Lena Leffler

Tekniska förvaltningen har blivit anmäld till miljöåklagaren av Bodens miljö- och byggnämnd för att reningsverket släpper ut för mycket fosfor och biologiskt syreförbrukande ämnen. FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-12-02 06:00
Miljö-och byggnämndens tålamod med dispenser är slut. På sammanträdet i går beslöt nämnden att kommunen måste göra något åt sina utsläpp.
- Under de sista kvartalen har inte avloppreningsverken hållit värdena. Därför kan vi inte agera på annat sätt. Vi har pratat med renhållningschefen Ove Andersson och tekniska utskottets ordförande Roger Boman. Ingen är omedvetna om de långvariga problemen som funnits, säger Göran Hedberg, ordförande i miljö- och byggnämnden.
Åtgärder har vidtagits
När NSD pratar med Ove Andersson säger han att förvaltningen vidtagit en del åtgärder. Nästa steg blir att efter årsskiftet sätta igång två bassänger för att få bukt med de höga utsläppsvärdena. Enligt yttrandet till nämnden skulle bland annat "häftiga regn" störa reningsprocesserna. I början av nästa år ska också luftningssystemet ses över.
- Ja, jag vet inte det där med bassängerna. Tekniska har sagt att de haft konsulter inne på anläggningen men att de letat felen på fel ställe. Nu har man hittat problemet, men ännu har vi inte sett något resultat, säger Göran Hedberg.
Enligt honom blir nu miljöåklagaren som får bedöma om det blir ett åtal eller annan påföljd.
Dispensen gick ut i maj
- Tekniska förvaltningen har haft 1,5 år på sig att åtgärda felen och senast i maj gick sista dispensen ut. Ett riktvärde får man överskrida men inte ett gränsvärde. Under tredje kvartalet överskreds båda. Även mätvärdena för oktober och november är höga, säger Hedberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om