Rektorn: Vi ska försöka skruva på våra resurser

Anette Lund, rektor för Fordons- och transportprogrammet, säger att hon tagit till sig elevernas kritik gällande "dötiden". "Jag tycker jag lyssnat och även lyft frågan hos lärarna på hur vi kan göra undervisningen bättre", säger hon.

Anette Lund, rektor för Fordons- och Transportprogrammet på Björknäsgymnasiet.

Anette Lund, rektor för Fordons- och Transportprogrammet på Björknäsgymnasiet.

Foto: Stellan Mäki

Boden2023-01-19 06:03

I dag är det 24 elever i tvåan och 24 elever i trean med sex lärare som finns på Fordons- och Transportprogrammet inriktning Transport. Undervisningen genomförs i dag praktiskt på både Björknäsgymnasiet och Smidesvägen.

Varför uppstår då "dötid" och vad beror det på?

– För en del elever så kan en rast upplevas som "dötid", medan det för andra kan vara tid mellan olika moment eller förflyttningstid till bussen. Vissa elever kan också uppskatta "dötiden" för då får de tid som de kan styra över själva. Frågan är väl vad som är "dötid" för varje elev och hur man uppfattar den, säger rektor Anette Lund.

Fordonseleverna vill också ha mer struktur över lektionerna som uppfattas oförberedda?

– Struktur har vi, vilket jag måste understryka och olika arbetsuppgifter beroende på vad man håller på med. Några elever vill ha korta föreläsningar för att arbeta med sina arbetsuppgifter under resten av lektionen men andra vill ha en lång föreläsning och sedan få gå hem. Där måste lärarna balansera undervisningen så det passar hela gruppen, säger rektorn.

Hur reagerar du att elever har kritiska synpunkter?

– Som rektor tycker jag det är bra att eleverna har synpunkter för det hjälper ju oss att utveckla hela utbildningen, säger Anette Lund.

 Vad har du som rektor gjort efter elevernas kritik?

– Jag har suttit tillsammans med lärarna i arbetslaget och sett om vi kan"skruva" något mer och fördela de resurser som vi har för att få eleverna att uppleva att tiden här är både meningsfull och att de får ut vad de ska av sin utbildning.  

– Förutom lärarresurser så har jag även specialpedagoger, speciallärare och det finns ett helt elevhälsoteam med olika kompetenser. Målet är ju att eleverna ska få sin gymnasieexamen och det är ju inte enbart körkort, säger Anette Lund.

Eleverna tycker de har mindre att göra i tvåan än i ettan?

– Poängen som eleverna läser i ettan och tvåan är 850 timmar per år för att de ska få hela sin gymnasieutbildning.  I gymnasiekurserna ingår möjligheten att ta körkort gratis. Så även om man läst körkortsteori utanför skolan på en trafikskola och fått godkänt så måste eleverna läsa den del av körkortsteorin som ingår i de olika kurserna för att få sin gymnasiexamen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!