Rekordmånga tjejer

Sju tjejer går på byggprogrammet på Björknäsgymnasiet. Det är rekord och något som glädjer läraren Lennart Wikslund.- Det här passar mig. Jag ville ha ett kroppsarbete, säger byggeleven Elin Andersson,17.

Dags att släppa fram tjejerna inom bygg- och anläggningssidan. På Björknäsgymnasiet går hela fem tjejer förstaåret på byggprogrammet och två tjejer andra läsåret. De som började sin utbildning i höstas är från vänster Linnea Silverplatz, Jennifer Hansson och Elin Johansson. Längst fram sitter Erika Andersson och Elin Nilsson. FOTO: LENA LEFFLER

Dags att släppa fram tjejerna inom bygg- och anläggningssidan. På Björknäsgymnasiet går hela fem tjejer förstaåret på byggprogrammet och två tjejer andra läsåret. De som började sin utbildning i höstas är från vänster Linnea Silverplatz, Jennifer Hansson och Elin Johansson. Längst fram sitter Erika Andersson och Elin Nilsson. FOTO: LENA LEFFLER

Foto: Lena Leffler

BODEN2008-11-20 06:00
Det treåriga byggprogrammet, som varvar praktiskt arbete med kärnämnen, håller till i en stor verkstadslokal ute på gamla A 8-området. Första årsklassen består av 24 elever varav fem är tjejer. Vid NSDs besök höll eleverna gruppvis på att bygga en stugrök där botten består av en betonggrund med huspanel och tak.
- Vi ska sedan mura på insidan. Rökbygget innehåller olika specialiteér vilket är bra inför andra året då det ska väljas vilken inriktning eleverna vill jobba vidare med.
- Förhoppningsvis ska inte alla bli snickare utan några murare, betongarbetare eller maskinförare. Det finns oanade möjligheter för dem som väljer det här programmet, säger programansvarige Lennart Wikslund.
"Pappa" Lennart
"Pappa" Lennart som han skämtsamt kallar sig när han påminner eleverna om arbetshjälmarna under lektionerna.
- Jag och alla mina barn har en fin och familjär stämning. Det är ruter i tjejerna och en blandad klass gör att det blir mindre grabbigt. Byggprogrammet har också två tjejer i tvåan som är ute på husbygge i Sävast. Sju tjejer är väl rekord, oftast går det bara någon tjej, säger han.
17-åringarna Elin Johansson, Linnea Silverplatz och Erika Andersson hoppade av barn- och fritid- och omvårdnadsprogrammet medan Jennifer Hansson,16, och Elin Nilsson,16, kommer från högstadiet. Efter nian visste inte Elin Johansson vilket program hon skulle välja.
- Det var inte min grej att jobba med barn. Jag har också en bror som gått byggpgrammet och tyckte det var bra, säger Elin Johansson.
- Vi som går här är mer intresserade av att arbeta praktiskt. Omvårdnad var inget för mig, säger Erika Andersson.
- Ibland känns byggandet lite svårt, men finns intresset går ju utbildningen lättare.Visst hade det varit tråkigare om jag varit ensam tjej, men det hade funkat för det här är vad jag vill göra. Jag är väl inte mindre feminin för att jag går en typisk killlinje, säger Elin Johansson.
- Vi vill slippa vidareutbilda oss. Jag är inne på att jobba med plattsättning framöver, säger Linnea Silverplatz
- Plattsättning och betongarbetare ligger nog mig närmast. Jag vill inte spika hela tiden, säger Elin Johansson.
Lätt att få jobb
Jennifer Hansson, Gunnarsbyn, har alltid varit intresserad av att bygga saker.
- Jag och min pappa har byggt ett lusthus på tomten och just nu hjälper jag också en farbror med ett bastubygge. I skolan var jag inte så förtjust i de teoretiska ämnen.
- När jag läser böcker tappar jag lätt koncentrationen men inte med en hammare i handen. Jag är en tjej som tycker om att pröva något nytt. Jag tror det är lätt att få arbete och man tjänar hyfsat, säger Jennifer Hansson.
Elin Nilssons pappa jobbar som svetsare och hennes mamma inom vården.
- Jag har väl fått höra hur det är inom vården, men mina föräldrar har inte styrt mitt yrkesval. Får man jobb efter byggutbildningen är det också en fördel att gå här, säger Elin Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om