Rekommendation för bättre bevakning nattetid

Socialnämnden i Boden har tagit SKL, Sveriges kommuner och landsting, rekommendation att stärka utveckling och kvalitet på särskilda boenden nattetid.

Foto: Foto: Kurt Engström

BODEN2017-03-18 11:42

"Ledningen behöver i allt större utsträckning ta reda på hur arbetet bedrivs nattetid", säger socialnämndsordförande Beatrice Öman (S).

För att stärka kvalitén på omsorgen nattetid har SKL i dialog med kommuner, Föreningen Sveriges socialchefer och Vårdföretagarna tagit fram denna vårdrekommendation.

Bakgrunden är att regeringen förra året beslutade om en ändring i socialtjänstlagen. Man förtydligade att den enskildes behov ska vara styrande och om det behövs ska det finnas personal dygnet runt. I rekommendationen anges fyra punkter eller områden som kräver ett särskilt focus i förnyelse- och förbättringsområdet.

Det första är att ta reda på hur arbetet bedrivs nattetid i större utsträckning.

– Att man ska göra det inte bara när problem uppstår utan man ska hela tiden veta hur arbetet bedrivs nattetid.

Det andra området handlar om individens behov. En planering behöver genomföras med den äldre och den äldres anhöriga vad omsorgsinsatser och tillsyn nattetid.

– Den viktiga diskussionen handlar om bemanningen nattetid. Man kan inte bara kräva ett visst antal personer utan det måste vara behovsanpassat helt enkelt till varenda person som befinner sig där.

– Man måste verkligen avsätta resurser för att jobba på det sättet. Det är ju därför SKL kom med den här rekommendationen. Ledarskapet inom särskilt äldreboende behöver också stärkas för att kunna identifiera och hitta nya arbetssätt. Boden och andra kommuner rekommenderas även ha en tydlig och övergripande strategi som visar hur man ska ta tillvara digitaliseringens möjligheter.

– I dag har vi nattillsyn med larm hemma och anhörigstöd via ipad. Då behöver man inte åka in om man bor utanför stan varje gång man vill prata om anhörigstödet. I dag vill ju också våra brukare på kortis ha tillgång till wifi och internet och på äldreboenden vill man se sina barnbarn på skype. Den tekniska utvecklingen är på gång. Därför vill SKL att vi ska en övergripande idéstrategi på våra äldreboenden. För att ha det så behövs stöd i form av ekonomiska resurser från fullmäktige. Det kräver pengar att ha en idéstrategi och det gäller att ha en viljeinriktning så man är överens om att det är så här man vill jobba.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om