Regionchefen: "Måste ha rätt kompetens kvar"

Håkan Hansi, chef för Region Nord, bemöter fackets kritik om fel statlig tid och orättvisa turordningskretsar när anställda ska sägas upp från Migrationsverket. ”Vi måste ha rätt personalkompetens”

Oklart. Först efter centrala förhandlingar kan man säga hur många ur personalen som varslas om uppsägning.

Oklart. Först efter centrala förhandlingar kan man säga hur många ur personalen som varslas om uppsägning.

Foto: Foto: Lena Leffler

BODEN2018-01-31 20:48

För Norrbottens del berörs 145 medarbetare. 123 jobb försvinner i Boden och 22 jobb i malmfälten. Hur många personer som i slutänden kommer att sägas upp vet man först efter de centrala förhandlingar, enligt regionchef Håkan Hansi.

Läs mer: Migrationsverket säger upp 145 i länet

Läs mer: Stor oenighet kring uppsägningar

I förra veckan framförde facket ST, som organiserar merparten av de anställda hos Migrationsverket, kritik mot felaktig statlig tid.

– Ibland är det så att våra system inte har inne allt utan det behöver kompletteras av den enskilda personen. Vi har gått ut till alla medarbetare som fått komma in och komplettera sina underlag. Det är det som är underlagen för statlig tid, säger områdeschefen Håkan Hansi.

Du menar att de anställda har slarvat med att rapportera in?

– Nej, vi pratar om ett fåtal där den statliga tiden inte stämmer. Det finns exempel där folk har kommit in i efterskott när vi fastställt listorna och kompletterat. Det kan finnas olika skäl till att man gjort det. Sedan har vi ändrat dem.

Hård kritik har också framförts hur arbetsgivaren Migrationsverket lagt turordningskretsarna.

– Facket och arbetsgivaren är inte eniga och man är inte heller samstämmig i facken. ST vill hellre har lite bredare och större kretsar.

Facket ST anklagar region Nord för att ha handplockat individer som har mindre statlig tid, än personer som jobbat längre och riskerar få sluta tack vare ett arbetsledningsbeslut om flytt till en annan enhet.

Stämmer det?

– Det kan jag inte kommentera. Men det är klart att om man har flera olika kretsar, då kan det ju hända att någon i en krets har längre statlig tid men blir uppsagd. Man kretsar ju olika så det kan förekomma. Men att man har flyttat om personal för att behålla dem, det har jag ingen uppfattning om. Vi i regionen har ju ganska rena arbetsuppgifter. Det är möjligt att det varit inom andra avdelningar sådant där. Jag vet inte varifrån det kommer. Men rent faktiskt kan det ju bli så att en handläggare som blir kvar har kortare tid än en assistent som blir uppsagd. Det är ju för hur det bestäms i olika turordningskretsar.

Då styr ju inte den statliga tiden alls utan turordningskretsen?

– Ja, den har ju en grund i att man gör en bedömning vilken kompetens man behöver.

Arbetsgivaren styr där?

– Ja, i den meningen men vi har olika roller. Vi kan inte heller ha en situation där vi har beslutsfattare och man går på statlig tid och det är någon som inte alls har den kompetensen. Jag ser det som naturligt att man måste ha olika turordningskretsar utifrån vilken kompetens man har. Då kan det bli att man har olika statlig tid där, säger Håkan Hansi.

De lokala förhandlingarna om Migrationsverkets uppsägningar i Boden avslutades i stor oenighet mellan fack och arbetsgivare. Nu fortskrider de centrala förhandlingar och än vet man inte hur många anställda som i slutändan kommer att varslas om uppsägning.

– I dag har region Nord förhandlat klart i Gällivare och Kiruna och är nu inne på Boden, Skellefteå och Umeå. Vi förhandlar på tisdagar och torsdagar. Jag skulle tro att i mitten av februari är vi nog klar med de centrala förhandlingarna, säger Hansi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om