Råttor i lägenheten får honom att flytta

Hyresgästen Håkan Lingbro har tröttnat på sina objudna gäster under diskbänken i sin lägenhet efter gågatan i Boden.- Det måste vara stora råttor, eftersom de vräkt omkull en bräda i skåpet för att käka soporna, säger han.

Foto:

BODEN2008-12-01 06:00
Redan i höstas så upptäckte hyresgästen Håkan Lingbro, som bor på Drottninggatan 3 att någon hade varit och slitit sönder soppåsen under diskbänken.
- Jag pratade med miljö- och byggkontoret så Anticimex var hit i början av oktober och lade ut råttgift. Saneringsfirman satte även ut små råttfällor, säger Lingbro.
Soporna huller om buller
Men uppenbarligen har åtgärderna inte varit tillräckliga för skadedjuren verkar finnas kvar.
- Efter saneringen har jag hängt soppåsen utanför bänkskåpet. Men för tre dagar sedan satte jag påsen i sopställningen. När jag skulle slänga skräp dagen efter var det en stor oreda i skåpet. En tetrapack var söndertuggad i ena sidan och soporna låg huller om buller.
- En bräda som fanns längst in hade välts omkull någon dag senare. Jag har inte vågat röra i skräpet på grund av smittan utan det här får nu Anticimex sköta. Jag tror vi har att göra med brunråttor, säger Håkan Lingbro.
Enligt andra närboende har en del mindre råttor bland annat synts springa under bilar på parkeringen. En stor råtta har också varit synlig utanför entrén till godisaffären.
- Utanför fastigheten finns inget speciellt skyddat sophus utan sopkärlen står bara parkerade mot husväggen vilket inte känns bra, säger Lingbro.
Sade upp kontraktet
Han kommer att flytta från lägenheten. Redan när råttorna dök upp första gången sade han upp kontraktet.
- Jag tycker det kändes äckligt att stå och laga mat när man vet vad som finns härunder. Det är ingen trevlig bostadssituation.
- Jag betalar 7 000 kronor i månadshyra och frågade min hyresvärd om jag kunde få kompensation för hyran på grund av råttproblemen. Jag tvingas också betala dubbel hyra för december för jag kan inte bo kvar här som läget är. Hyresvärden svar är att folk får ibland bo med silverfiskar och detsamma gäller råttor, säger Håkan Lingbro.
"Fel att ge eftergifter"
Enligt fastighetsägaren Magnus Bäcktorp i Kiruna som köpte huset i juni så har han fått reda på råttproblemen.
- Vi kallade dit proffssen första gången och har begärt att de ska komma tillbaka efter anmälan. Det konstiga är att våran entreprenör för en halv vecka fick veta att det inte var några problem. Naturligtvis finns det ingen som vill ha skadedjur i lägenheten.
- Däremot tycker jag det är fel att ge eftergifter med sänkt hyra för att hyresgästen hotar med publicitet. Vi har gjort allt vi kan för att åtgärda problemet. Har en hyresgäst fått dubbel hyra är det inte mitt problem, säger Bäcktorp.
NSD pratar med Holger Hansson-Palo, samhällsbyggnadskontoret som kontaktades i höstas.
- Det är ovanligt med råttor i centrala staden, men det brukar förekomma några enstaka fall. Under nästa vecka utgår jag ifrån att vi ska ha någon kontakt med fastighetsägaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om