Kommunstyrelsen har fastställt att verksamheten i de hel- och delägda kommunala bolagen varit förenlig med de fastställda ändamålen. Ärendet överlämnas till kommunfullmäktige för kännedom, utan förslag till åtgärder.
Hendrik Andersson (L) ville att fullmäktige ska ge kommunstyrelsen i uppdrag att se över bolagens verksamheter. Han anser att bolagens styrning måste granskas djupare.
Kommunens lekmannarevisorer har granskat tolv kommunala bolag. Verksamheten 2019 bedöms ha skötts på ett ändamålsenligt eller i all väsentligt på ett ändamålsenligt sätt. För vissa bolag pekar revisorerna på förbättringsområden, främst gällande Stiftelsen Bodenbo.
Hendrik Anderssons tolkning är dock att revisorerna underkänner redovisningen i sex av tolv kommunala bolag.
– Revisorernas rapporter skriker för full hals att något inte står rätt till.
Han ifrågasätter varför kommunen inte vidtar några åtgärder och anklagar kommunalrådet Claes Nordmark (S) för att ge fingret åt dels alla Bodens medborgare, dels åt kommunens revisorer.
Har bolagsstyrelserna fingrarna i syltburken?
– Nej, svarar Per-Ulf Sandström, ordförande i kommunrevisionen.
Skriker era rapporter för full hals att något inte står rätt till?
– Nej.
Har ni underkänt redovisningen i sex av tolv kommunala bolag?
– Nej, säger han och förklarar att de ser att det finns saker bolagen kan förbättra inte är samma sak som ett underkännande.
– Vi ser ofta att saker skulle kunna göras bättre inom vissa områden, men det är inte av den allvarliga art att det föranleder någon anmärkning.
– Jag skulle vilja se den verksamhet där det inte finns förbättringsåtgärder. Då tror jag att solen går upp i väster, säger Per-Ulf Sandström.
Claes Nordmark håller med om att det finns saker som kan förbättras.
– Och det ska vi göra. Det är ett arbete som ständigt pågår. Ett bolag är aldrig färdigt. Det finns alltid saker man vill göra och kan förbättra, men hela det här utspelet från Hendrik är symtomatiskt. Han och Liberalerna lägger hela tiden sin energi på att ge sig på Bodens kommuns framgångsrika tillväxtarbete. Vi har fem tillväxtområden som alla partier har varit med och tagit fram.
Liberalerna driver dock en egen agenda. Enligt Hendrik Andersson har Liberalerna under lång tid drivit frågan, att lägga ner så många kommunala bolag som möjligt och minska verksamheten till ett minimum.