"Räknas inte 25 år i yrket som kompetens?"

Bodens kommuns jättevarsel slår hårt mot gymnasieskolans lärare Klas Gunnerfeldt och Ann-Louise Berkfors som kan förlora jobben.- Skolan får inte mindre problem genom att så många människor försvinner, säger de.

Ann-Louise Berkfors och Klas Gunnerfeldt jobbar på Björknäsgymnasiet. Kommunen har varslat 47 lärare, varav 18 finns på deras arbetsplats. ” Vi har tre och sex års anställningstid vilket är i kortaste laget. Så vi kan nog bli av med jobben”, säger de.FOTO: Lena Leffler

Ann-Louise Berkfors och Klas Gunnerfeldt jobbar på Björknäsgymnasiet. Kommunen har varslat 47 lärare, varav 18 finns på deras arbetsplats. ” Vi har tre och sex års anställningstid vilket är i kortaste laget. Så vi kan nog bli av med jobben”, säger de.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-11-25 06:00
Bodens kommuns statistiska neddragning görs i harmoni med landets alla andra kommuner. Enligt gymnasiechefen Pia Elmgren minskar antalet lärare från 9,5 lärare till 8,5 lärare per 100 elever. Lärarna Klas Gunnerfeldt och Ann-Louise Berkfors på Björknäsgymnasiet tog lärarexamen 2003. På Berkfors arbetsplats handelsprogrammet försvinner en av sju tjänster.
- Det blir ett enormt avbräck om var sjätte lärare försvinner på gymnasiet. Då blir arbetsbördan tyngre och det kan även bli större elevgrupper framöver. Fast även om jag skulle förlora jobbet, så finns det ett liv efter skolan också, säger hon.
"Jag är förberedd"
På gymnasiesärskolan jobbar i dag nio lärare. Klas Gunnerfeldt som är samhälls- och historielärare finns personligen på uppsägningslistan.
- Så jag är förberedd. När jag skolade om mig från brevbärare utlovades vi lärare en ljus framtid. I dag ser den jättemörk ut. Förra varselomgången förra julen gick jag omkring med en klump. Nu känns det lika tungt igen, säger Klas Gunnerfeldt.
Elevassistenter försvinner
De särskoleelever men även andra elever som har behov av särskilt stöd i skolan drabbas hårt när elevassisterna försvinner.
- Skolan är som ett sjukhus, det behövs inte bara läkare utan även folk med speciella kompetenser. Det går inte bara köpa superpedagoger som tar över elevassistenternas jobb. I Hässleholms kommun gav man elevassistenter och barnskötare pedagogutbildning i stället för att ge dem sparken. Man löser inte problemen som finns i skolan genom att säga upp en massa människor, säger läraren Klas Gunnerfeldt.
"Stålbad"
Elevassistenten Mikael Midbjer, särskolan på Sandenskolan,vet i dag att han får sparken efter 25 års anställning.
- Vid förra varslet kände jag mest ilska. I dag en slags uppgivenhet. Det här går inte att stoppa. Alliansen offrar kommunala skolan för att det är ont om pengar och kallar oss elevassistenter för outbildade. Räknas inte 25 år i yrket som kompetens? Antingen har Bodens kommunledning resignerat eller så är det här ett led i en långvarig planering mot fler friskolor. Det är dålig PR om massuppsägningarna leder till att folk lämnar kommunen, säger han.
Adjunkten Nils Nyberg, Sandenskolan, har under sina 37 år i den kommunala skolan sett den utarmas sista åren.
- Vi kunde ha tagit upp konkurrensen mot friskolorna i stället för det påtvingade "stålbadet". Nu används miljonerna som skulle satsas på skolutveckling i stället till uppsägningserbjudanden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om