Räddningstjänsten i Boden övar inför vårvintern

En man hotade att ta livet av sig och hoppade från hängbron över Luleälven nedanför gamla A 8, men räddades av Räddningstjänsten - det var stor dramatik i Boden strax efter lunch på tisdagen.Men lugn, gott folk - det handlade om övning.- Räddningsinsatsen blev klockren, säger Mikael Holmbom, räddningsledare.

Dramat vid hängbron i Boden är över. Den man som hoppade i vattnet tas om hand av sjukvårdspersonal - allt i regi av räddningstjänsten. FOTO: leif hammarström

Dramat vid hängbron i Boden är över. Den man som hoppade i vattnet tas om hand av sjukvårdspersonal - allt i regi av räddningstjänsten. FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

BODEN2009-03-18 06:00
Larmet gick vid lunchtid. En man hade hoppat i vattnet vid Hedenbron.
Bara tio minuter
- Under utryckningen fick vi besked om att han hoppat från hängbron. När vi kom dit såg vi en man som hölls fast av en annan, men som lyckades slita sig loss och hoppa.
- Vi var osäkra på om ytterligare en man hade hoppat i och började spana. Men det var bara en person och vi skickade genast ut en man i dräkt på bräda.
Mannen - en docka i trä - var snabbt infångad, hjärt- och lungräddning sattes in och några minuter senare var han under vård uppe på land.
- Det fungerade bra. Från det att larmet gick och till dess mannen fick vård gick det endast tio minuter, säger Holmbom.
Räddningstjänsten ryckte ut med fem man, en brandbil och en räddningsledarbil.
Bodens räddningstjänst övar fyra dagar den här veckan. Det blir en övning för varje skiftlag och i veckan är den knuten till drunkningsolyckor.
Vill vara förberedd
- Vi övar väldigt ofta, men får inte veta något. Varje skift håller också övningen hemlig, säger Mikael Holmbom.
Att man övar insatser vid drunkningstillbud den här veckan är ingen tillfällighet. När vårvintern kommer ger sig folk oftare ut på isarna samtidigt som de blir osäkrare och risken för olyckor ökar - då vill Räddningstjänsten vara extra förberedd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om