Det rådet ger Ulla-Britt Kankaanranta, rekryteringskoordinator på Artilleriregementet, A9 i Boden.
Värnplikten blev vilande 2010 och det infördes ett yrkesförsvar som byggde på frivillighet. Det var för få som sökte och för många som hoppade av. Därför beslutade regeringen att åter använda sig av plikttjänstgöring.
Nästa år ska 4 000 värnpliktiga utbildas. Fortfarande ska det bygga på frivillighet, men myndigheten räknar med att behöva pliktinkalla cirka 1 500.
– Det viktigaste är att fundera lite innan mönstringen om man är intresserad av att ha ett vidare engagemang inom Försvarsmakten. Är man det ska man fundera lite grann på vad man vill jobba med, säger Ulla-Britt Kankaanranta.
Hon riktar sig både till dem som kallats till mönstringen och till dem som sökt frivilligt.
– Även många som kommer den frivilliga vägen vet inte heller vad de vill. De vet bara att de vill. Vi har mycket möjligheter att erbjuda och en enorm bredd. Att vara soldat kan innebära att vara många olika saker.
Om det är väldigt viktigt för en person var i landet man landar då är det bra att man är klar över det, menar Ulla-Britt Kankaanranta.
– Men är det viktigaste att man får göra exakt det man vill då kanske det bara finns på en eller två ställen. Det är bra att gå in och läsa på innan. Det finns också olika tester.
Hon tipsar om "Mitt Försvarsmakten" på myndighetens hemsida. Det är en databas där man kan söka information vad som finns på olika ställen och vilka olika vägar det finns att gå. Där kan man registrera sin profil. Man kan välja vilken information man är intresserad av så får man den hemskickad.
Plikten blir också för första gången i Sverige könsneutral.
Ett mer konkret råd från Ulla-Britt Kankaanranta är att om man känner att man vill ha ett engagemang inom försvaret ska man träna överkroppen.
– Det är för att man ska ta sig igenom antagningsprövningen. Vältränade tjejer kan komma och cykla jättebra. De är starka i bålen, men alla klarar inte vårt muskeltest, som mäter styrkan i hela kroppen, för att de är för dåligt tränade i övre delen av bröstrygg och axlarna.
På rekryteringsmyndighetens hemsida kan man bland annat hitta information om hur mönstringen går till.