Trafiksäkerhetsrådet som träffas fyra gånger per år består av kommunens tjänstemän och representanter från polisen och räddningstjänsten. På mötena diskuteras gemensamma trafiksäkerhetsfrågor. På sista träffen i oktober redovisades statistiken för ordningsböter för hastighetsöverträdelser i kommunen.
– Polisen har ju ofta gjort så att man inriktat sitt trafiksäkerhetsarbete mot höghastighetsnätet och det är för att vi ska uppnå nollvisionen. Kommunen har dock i samverkan med polisen tittat mer på det trygghetskapande trafiksäkerhetsarbetet. Genom att då vara ute och göra kontroller på 30 och 50-vägsträckor vilket vi är oerhört tacksamma för. Det här kan också hjälpa till att få folk att lätta på gasen i villakvarteren, säger produktionsledare Ellinor Isaksson Larsson.
Vad kan kommunen göra när det gäller höga hastigheter?
– Vi gör ju olika trafikmätningar, som ger att vi ser flöden och hur mycket fordon som kör under vissa tidpunkter. Men även vilka hastigheter som fordonen har. Både om det är lastbilar eller personbilar. Det är data som vi delar med oss till polisen. Sedan finns det givetvis åtgärder som en kommun kan göra, som att bygga om i gator och vägar. Det är ju väldigt kostsamt och här handlar det mycket om en attityd bland bilförarna. Det gäller ju speciellt där folk bor, att bilförare visar respekt och sänker hastigheten.