Rå jargong på I 19 - men nu ska det bli ändring
Värnpliktsrådet har under sina förbandsbesök uppfattat en rå jargong vid ett kompani på I 19. - Det har förekommit nedvärderande ord om homo- och bisexuella samt transpersoner, säger Värnpliktsrådets Jonas Eriksson, avgående arméansvarig Norr/Mitt.
-- I 19 är ett väl fungerande förband med nöjda värnpliktiga men på ett kompani har det uppstått en stämning som vi inte tycker är riktigt positiv, säger Micaela Christoffersen från Värnpliktrådet, arméansvarig, Norr/Mitt.
Slagsmål
Enligt förbandsbesöksrapporten har några värnpliktiga från ett kompani uttryckt sig nedsättande om två av de andra kompanierna på bataljonen och kallat dem patrask och bögar. Värnpliktsrådet menar att detta är helt oacceptabelt och tyder på en brist i ledarskapet hos befälen. Denna attityd har vid ett antal tillfällen lett till slagsmål och bråk med de andra kompanierna på bataljonen och med det närliggande förbandet
A 9, berättar de värnpliktiga.
Chefen för Norrbottens pansarbataljon, Mats Ludvig, välkomnar Värnpliktsrådets rapport.
- Den ger mig ett stöd i mitt arbete. Den hjälper mig att granska en del av verksamheten.
Hur har ni försökt stävja problemet?
- Jag har har haft diskussioner med alla underchefer och det har fått till uppgift att informera och utbilda kompanierna om vad som är försvarets värdegrund. Försvarsmaktens uppgift är att skydda våra demokratiska värden, säger Mats Ludvig.
Enligt rapporten brister relationen mellan befäl och värnpliktiga i några fall. Ett antal värnpliktiga upplever att ett fåtal officerares pedagogik minskar deras förtroende för befälet.
- Den kärva attityden innebär att vi ställer höga krav. Det handlar om att flytta mentala gränser för vad man orkar och klarar av. Detta måste kombineras med ett jättestort varmt hjärta i ledarskapet. I slutändan handlar det om att de ska orka med kraven vid en riktig insats, säger Mats Ludvig.
Klivit uppåt på listan
Varje år gör Värnpliktsrådet en rangordning av de svenska förbanden. I 19 har trots dessa brister tagit ett kliv uppåt under det senaste året och befinner sig på den näst högsta katgorin av fem.
Värnplikten upphör från 1 juli 2010 men Värnpliktsrådet finns kvar hela nästa år.
- Värnpliktsrådet har funnits i omkring 40 år. Det har gjort ett jättestort arbete som vi inte vill ska gå förlorat. Vi vill göra allt för att föra över kunskaperna till det nya systemet, säger Micaela Christoffersen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!