Punktmarkering ska stoppa gängslagsmålen

Fyra sammandrabbningar inom en veckas tid. Under natten mot tisdag försökte de utländska gängen i Boden att slåss med basebollträn och knivar.- Polisen ingrep snabbt, men visst är det ett elände att vissa inte kan bete sig som folk, säger polischefen Håkan Ershammar.

Foto:

BODEN2008-11-05 06:00
I fredags inträffade ett stort gatuslagsmål mellan ett tjugotal utländska män på öppen gata i Boden. En man fördes till sjukhus efter att ha attackerats med en skruvmejsel.
Det bråket var i sin tur kulmen på två andra sammanstötningar under samma vecka. Under natten mot tisdag hade de båda stridlystna grupperna återigen kallat ihop sina styrkor som var utrustade med både basebollträn och knivar.
Polisen som fått veta vad som var i görningen hann ingripa på gågatan och stoppa den förberedande misshandeln.
Under kontroll
Enligt Håkan Ershammar, chef för ordningen i Boden/Luleå så har polisen situationen under kontroll, trots senaste dagarnas våldsamheter.
- Det finns focus på Boden just nu. Men hur mycket mer poliser som satts in är inget jag går ut med. Polisen har också så kallade kontaktpersoner eller speciellt utsedda polismän som "punktmarkerar" de olika stridande gängens förehavanden.
- Det gör att vi vet lite mer, för polisen sitter inte bara och väntar på att något ska hända. Vi arbetar faktiskt aktivt för att komma åt både grupper och kontrollerar hur de rör sig.
Enligt Ershammar vet också polisen vad bråket handlar om. NSD har uppgett att det började med ett svartsjukedrama.
- Den grejen är egentligen något som är överspelat för länge sedan. Men det här gängbråket fortsätter snurra vidare i alla fall i Boden. Om det då beror på kulturella förvecklingar eller något annat jobbar vi med, säger Håkan Ershammar.
Maffiametoder
En man som kontaktat NSD säger att det rör sig om maffiametoder. Att två personer, nära släkt med varandra beordrat det ena gänget i dessa två grupper att angripa det andra gänget som ska köras ut från Boden.
- Det är en ny teori som jag inte hört, men det ena utesluter inte det andra. Polisen har i dag en brottsutredande uppgift och vårt jobb är att försöka lagföra de inblandade i bråken och jobba mot en fyllig förundersökning.
- Jag tycker att vi har bra vittnesuppgifter men letar fortfarande efter mer vittnen för att kunna få lite mera på fötterna, säger Håkan Ershammar.
De män som greps i lördags släpptes före förhör och är aktuella igen i bråk?
- Ja, men när polisen griper folk är det inte vi som beslutar om de ska gå ut eller inte, det är jourhavande åklagaren.
Enligt Håkan Ershammar har ännu ingen privatperson i Boden blivit utsatt för fysiskt våld utanför grupperna.
- Våld är givetvis inte acceptabelt, men om folk vill bråka är det svårt att stoppa det hela. Om folk blir påhoppade anmäls det gärna till polisen. Men i dessa grupper handlar det om att ge igen eller ta det som ett olycksfall i arbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om