Proppen har inte släppt

På ett dygn har vattennivån i Lule älv mellan Bodens och Vittjärvs kraftstationer sjunkit med 13 centimeter.- Isproppen ligger kvar, men den överhängande faran är över, säger Bengt Nilsson, räddningschef i Boden.

Bodens räddningschef Bengt Nilsson hoppas att isproppen ska släppa.FOTO: Lena Leffler

Bodens räddningschef Bengt Nilsson hoppas att isproppen ska släppa.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-12-02 06:00
I tisdags uppstod en ispropp i älven och som en följd av det steg vattennivåerna och översvämning hotade. Vattenfall minskade tappningen. På morgonen hade vattennivån sjunkit med tre centimeter och sedan ytterligare tio till på åtta timmar.
- Läget är under kontroll, men vi fortsätter att följa det akuta skeendet och har daglig kontakt med Vattenfall. Jag har även besökt älvens södra sida där det, som på Ågärdan, står ett uthus under vatten, säger Bengt Nilsson.
Ökad tappning
Från torsdag ökar Vattenfall tappningen i kraftstationen och till helgen räknar man med att vara på en nivå av 400 kubikmeter per sekund. När isproppen bildades låg den nivån på 640 kubikmeter vatten per sekund.
- Vi hoppas att tappningen ska göra att det bildas ett istäcke på älven, något som göratt man åter kan öka flödet till kraftproduktionen, säger Peter Stedt, informationsansvarig vid Vattenfall.
Tappningen innebär förlorad vinst för Vattenfall, men han säger sig inte kunna uppskatta den ekonomiska förlusten.
- Vattenfall kan inte göra förnyelsebar energi. När isproppen hotar samhälliga funktioner som vattenförsörjning eller annat så måste produktionen komma i andra hand.
Räddningstjänsten vill också varna allmänheten för att promenera på älvkanten.
- När vattnet sjunker undan eftersom kommer isen att vara mycket svag, säger Bengt Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om