Projekt om omsorgens historia får inga pengar
Görel Vilminko och Tommy Strandberg vill dokumentera omsorgens historia från vårdhemstiden, men får inga pengar. Karl Grunevald, tidigare medicinalråd, tycker det är anmärkningsvärt och säger att Norrbottens omsorgshistoria är dramatisk och långtgående och väl värd att bevara.
Tommy Strandberg och Görel Vilminko med mångårig erfarenhet av omsorgen har tagit initiativet till projektet Norrbottens omsorgshistoria 1960-2007. Men de får inga pengar.FOTO: Lena Tegström
Foto: Lena Tegström
Från då till nu
Tillgången till landstingets arkiv är inget problem. För att fylla dokumentationen med upplevelser vill de också intervjua brukare, anhöriga och personal.
- Statistik och beslut är viktiga delar av en dokumentation, men den blir inte densamma utan ögonvittnesskildringar, säger Tommy Strandberg och tillägger att de utvecklingsstörda har gjort en klassresa.
- Vi vill dokumentera vad som hänt från då till nu. När omsorgslagen kom fick vi en grund att stå på som gav en förändrad syn och personalen fick utbildning, säger Görel Vilminko.
Tommy Strandberg anser att dokumentationen är viktig för eftervärlden och inhämtas inte vittneskildringarna nu är de förlorade för all framtid. Men de har fått nej på sina ansökningar hos landstinget, stiftelser och fonder om ett anslag på totalt165 000 kronor.
De tycker det vore snopet om de skulle stupa på mållinjen och påpekar att dokumentationen i viss mån skulle kunna användas som utbildningsmaterial.
- Vi har även knutit upp en filosofie doktor i socialt arbete, säger Tommy Strandberg.
Anmärkningsvärt
De har även kontaktat Karl Grunevald, som tidigare var medicinalråd på socialstyrelsen. Han skriver en bok om omsorgens övergripande historia i landet och där saknas Norrbotten som referens. Han tycker det är anmärkningsvärt att Görel Vilminko och Tommy Strandberg inte beviljas medel.
- När man talar om omsorgens utveckling kom Norrbotten igång väldigt sent, men samtidigt satte man full fart och insatsernas utveckling kom igång så in i vassen. Desto tråkigare är att, de inte finns beskrivna. Det finns fortfarande folk kvar i livet som kan berätta, men inte så länge till, säger Karl Grunevald.
Väl värd att beskriva
Han påpekar att Norrbottens omsorgshistoria är dramatisk och långtgående och anser att den är väl värd att beskriva och bevara.
- De låg till slut i spetsen för utvecklingen, medan andra län som började tidigare hade en en långsammare utveckling och nådde inte så långt.
Karl Grunevald menar att det egentligen är en fråga om kulturhistoria, historien om de fattigaste och mest försummande som vare sig sjukvård eller socialvård ville ta hand om. Omsorgen saknade huvudman fram till 1955 då landstinget blev det. Kommunerna tog över 994. Grunevald anser att landstinget och dess kulturenhet bär det tunga ansvaret för att Norrbottens omsorgshistoria dokumenteras.
NSD har sökt landstingsrådet Kent Ögren (s), utan att lyckas nå honom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!