Programmet spikat på försvarsmuseet

Nu drar Bodens försvarsmuseum igång sina aktiviteter och utställningar. Den stora dagen blir kamratföreningsdagen den 17 oktober.- Då inviger vi vår egen utställning som handlar om Norrlandsbrigaden, säger historikern Torbjörn Wikström, Försvarsmuseum.

Thorbjörn Wikström gillar Bodens försvarsmuseums utställningshöst. FOTO: leif hammarström

Thorbjörn Wikström gillar Bodens försvarsmuseums utställningshöst. FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

BODEN2010-08-20 06:00
Invigningstalet under öppningsdagen hålls av I 19:s chef Olof Granander. Utställningen i sin tur heter "Om kriget kommer/Övre Norrland 1985".
- Vi visar hur man organiserade försvaret häruppe kallat norrlandsbrigaden och dess miljö. Inte minst hur vi i Sverige uppfattade hotet från Warzsawapakten och Sovjetunionen, säger Torbjörn Wikström.
Föreläser
Göran Honkamaa, chef för en av Norrlandsbrigaderna som I 19 satte upp kommer att föreläsa om verksamheten.
- Vi har alltid en kamratföreningsdag varje år där de olika föreningarna som finns kring försvarsmuseum får visa upp sina verksamheter. Oftast sker det i anslutning till vår egenproducerade utställningsdag, säger Torbjörn Wikström.
Den populära rörelseutställningen sedan i våras pågår även under september månad.Det blir också en barnutställning som handlar om den franske målaren Henri Matisse för barn upp till tolv år med start i november. Men även en utställning av bildsamlingen från fotografen Lea Wikström som föddes 1888, som blivit donerad till Norrbottens museum. Under oktober kommer Kirunabon och lokalhistorikern Agge Theander och föreläser under rubriken: I krigets skugga/ beredskapen mellan Kiruna och Riksgränsen. Lars Gyllenhaal, författare och historiker från Rosvik pratar om tyska och allierade soldater i Norrbotten. Mestadels handlar föreläsningen om andra världskriget.
I november är det dags för en annan spännande föreläsning som heter I strid för Frankrike. Det är den tjänstgörande officeren, fänriken Linus Wärdling som berättar om när han tjänstgjorde under några år i Främlingslegionen.
Sista föreläsningen görs av en före detta major från F 21, Lennart Holtrin, och handlar om det svenska flygvapnet i Kongo 2004.
- Vi har en relativt stor insats i Kongo under 2004, som inte är så jättevälkänd, säger Torbjörn Wikström.
Ökat besöksantal
I år är Bodens försvarsmuseum inne på sitt fjärde verksamhetsår.
- Vi har ökat besöksantalet varje år och har nu också uppnått målsättningen att hälften av besökarna ska vara skolelever och barnfamiljer. Vi har också haft väldigt mycket norrmän som besökt oss och även märkt en förskjutning av säsongen med besökare, säger Wikström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om