Saneringen av lössen har pågått hela sommaren i ett tiotal lägenheter. Återflytt pågår.
Enhetscheferna på Å-center, som är Bodens kommunen biståndsbedömda trygghetsboende, informerade på måndagen om helgens upptäckt. Natten till söndagen hittades en ny lus på våning 3 i en lägenhet. De påpekar att den inte har någon koppling till det pågående arbetet.
Nomor och hundföraren Mona Ghalayiani på Quality Detection Dogs Sweden AB, som tillsammans med sina tre hundar i början av förra veckan genomsökte hela äldreboendet utan att någon av hundarna markerade, konstaterar att det är ett färskt angrepp, två-tre dagar gammalt.
Deras slutsats baseras på att hunden, som på måndagen den 12 september genomsökte den aktuella bostaden inte markerade då, men markerade ett angrepp under sökningen på söndagen den 18 september.
– Det hänger alltså inte samman med det som har varit, utan är nytt, säger Anne-Lie Fant.
Hur tar sig lössen in?
– De tar sig in med våra saker. De följer exempelvis med väskor, kassar, kläder, skor och kuddar. De sitter inte på oss människor, utan sprids med de saker vi har med oss, säger Johan Peterson, skadedjursexpert på Nomor.
Eftersom det är ett färskt angrepp gör ansvariga bedömningen att det bör vara enkelt att sanera bort. Nomor påbörjade kemsanering på söndagen och kommer upprepa behandlingen om fyra veckor.
– Det här senaste angreppet i söndags, så var det som tur var bara en lus. Det var en hane och den har inte lagt några nya ägg. Både våra tekniker och hundförare är så duktiga, att de kan se om det är en hona eller hane.
Men, påpekar Johan Peterson, de kan aldrig vara 100 procent säkra på att det inte finns någon ytterligare lus kvar.
– Vi är väldigt hoppfulla, säger han dock och tillägger, att de efter kemsaneringen på söndagen gjorde ytterligare ett eftersök med hund.
Då markerade inte hunden någonting och det blir inte aktuellt med några nya evakueringar, enligt Johan Peterson.
Utöver det har Nomor fått i uppdrag att göra fler utbildningsinsatser med personalen nästa vecka, även den personal som redan har fått utbildning.
– För säkerhets skull, så att alla förstår hur man ska hantera allt när man går in och ut hos olika brukare, hur löss sprider sig och hur de ser ut, säger Anne-Lie Fant.
– Det är viktigt att personalen kontaktar oss vid minsta lilla misstanke, infogar Johan Peterson.