På måndag ska fullmäktige i Boden ta ställning till om kommunen ska fortsätta processen och ta fram ett underlag för upphandling med inriktning att en privat aktör ska bygga samt driva både fastighet och äldreomsorg.
Kommunen har startat en konkurrenspräglad dialog med ett antal aktörer. De är också de enda som kan svara på kommunens anbud.
Majoriteten i kommunstyrelsen har redan sagt ja till förslaget. Det här oroar personalen och på facket, Kommunal, är de kritiska.
På tisdagen träffade politiker och tjänstmän personalen på Midgårdarna. Det nya äldreboendet ska ersätta det när kommunens hyreskontrakt löper ut våren 2020.
Kommunens personalchef Maria Lundgren sa att de är medvetna att förslaget har väckt frågor hos personalen. Därför ligger man lite före i processen och skulle på tisdagen även ha en första information med facken.
– När vi går in i en upphandling så kommer vi att villkora en verksamhetsövergång.
Hon förklarade att de ännu inte identifierat vilka verksamheter eller vilka medarbetare som berörs.
Personalen ifrågasatte vad det innebar och en av de anställda tyckte att det låter luddigt. Socialchefen Catharina Liljeholm förklarade att korttidsboendet på Midgårdarna inte ingår i upphandlingen, utan den verksamheten är undantagen.
Kommunalrådet Inge Andersson (S) förklarade att kommunens ambition är att komma bort från äldreboenden som drivs i höga hus, såsom Midgårdarna och Å-center. Hyresavtalet på Å-center går ut 2025. Catatrina Ask (MP) tillade att man i lägre byggnader kan optimera personalen på ett annat sätt.
– Ett nytt boende är bättre, men det kostar, sa hon.
– Vad gör ni om företag går i konkurs? undrade en anställd.
– Det kommer att stå i avtalet att om saker och ting händer så ska det övergå till kommunen, svarade Inge Andersson.
Beatrice Jarblad, Kommunal, påpekade att det alltid är en risk vad som händer när en privat tar över.
– Det går inte att skriva in krav på kollektivavtal vid en upphandling.
Hon förklarade att de har erfarenhet av privata aktörer som har egna avtal, vilket medfört sämre anställningstrygghet.
– De kanske har högre lön, men då står de inskrivet att de anställda inte har rätt till övertidsersättning. Vi värnar om våra medlemmar.
Några undrade vad som händer om de gamla inte vill bo på ett privat äldreboende. Catharina Liljeholm förklarade att det kommer fungera som nu och att man kan tacka nej.
Några anställda ville också veta vad som händer om de inte vill flytta med vid en verksamhetsövergång. Maria Lundgren förklarade att man kan tacka nej och att det då kan bli övertalighet inom kommunen. Catharina Liljeholm bedömer dock att kommunens största utmaning kommer att vara att få tag i personal.
– Vi kommer att behöva fler människor, inte färre, sa Inge Andersson och tillade att konkurrens från ett privat företag som slåss om samma arbetskraft kan leda till bättre villkor för de anställda.
– Ska vi klara att få all den personal vi behöver måste vi vara en bra arbetsgivare, sa Anders Pettersson (KD).
– Då måste ni göra vårt yrke attraktivt, sa en av de anställda.