Men besökarna på Ica Supermarket i Boden tar det med ro.
– Jag tycker det är bra ur miljösynpunkt. Vi använde ofta tygpåsar innan också, säger Petter Eriksson som är på väg in för att handla.
– Sedan finns det ju väldigt mycket annat också att göra för miljön, säger hans fru Elsa Eriksson.
Nyligen investerade de i en rosa varukorg i affären som de kan lägga sina varor i och ta med sig hem i bilen.
Men de tycker att det fortfarande är onödigt mycket plast i affären.
– Det finns ju varor som är både dubbel- och trippelförpackade. Vi är en ganska stor familj med tre barn, så det blir mycket plast, säger Elsa Eriksson.
Tror ni att plastpåseskatten leder någonstans?
– Det blir väl färre plastpåsar. Sedan är de här korgarna också gjorda av plats, men de räcker förhoppningsvis längre, säger Petter Eriksson.
– Vi måste börja någonstans. Man märker också att det kommer alternativa material. Vi har till exempel bytt ut plastsugrören hemma mot bambusugrör, berättar Elsa Eriksson
Izabell Söderlund kommer direkt från jobbet och har glömt ta med sig påsar idag, annars brukar hon göra det, berättar hon.
– Jag ska väl ärligt säga att prishöjningen inte har bekommit mig så mycket, jag har inte reflekterat över den, säger hon och erkänner att hon inte har koll på vad det nya priset är.
Butikschefen Malin Nilsson har märkt en nedgång i försäljningen av plastpåsar efter 1 maj. Fler kunder efterfrågar nu istället papperspåsar, som kostar 4,50 kronor styck. De är till och med så populära att Icas egna papperskassar har tagit slut, men de har lyckats få in från en annan leverantör.
– Kunderna har inte sagt så mycket, men de flesta verkar positiva. Många tar med påsar hemifrån eller köper våra flergångskassar i tyg.
Vad de också säljer mycket av är avfallspåsar i plast på rulle.
Fruktpåsarna har de valt att inte ta betalt för än så länge. Däremot erbjuder de mindre papperspåsar som alternativ till frukten och säljer även tygpåsar att lägga sin frukt i om kunderna vill ha.
Hon är själv skeptisk till om det verkligen är bättre med papperspåsar med tanke på att de också har hög miljöbelastning.
Alf och Berith Sundqvist tillhör dem som har tagit med sig egna kassar till butiken.
– Det har vi gjort länge, det är inget nytt, säger Alf Sundqvist.
De tycker gärna att affären kan ta lite betalt för fruktpåsar också.
– Det är bra för miljön, säger Berit Sundqvist.