Pridefestivalerna i Norrbotten ploppar upp som svampar ur jorden. Kalix-, Tornedalen- och Sápmi-pride, för att nämna några. Något som inte hade skett, i fall inte Luleå hade gått i bräschen, enligt Sophie Gunnarsson, en av årets två arrangörer.
– Det är skitkul att det spridit sig till andra städer. Vi har haft lite kontakt med arrangörer från de andra festivalerna som har varit på besök i Luleå tidigare år. Och när någon haft frågor har jag varit glad att kunna hjälpa till, säger Sophie Gunnarsson.
En av nyheterna för i år är att Sveriges match mot Italien kommer att visas på storbildsskärm i stadsparken under fredagen. Den som var på plats första året (2012) minns att det även då visades fotboll i parken. En annan nyhet från föregående år är att festivalen har en till anställd som arrangör.
– Förra året jobbade jag själv, förutom styrelsen och volontärerna. Och det blev lite för mycket jobb. Så det är skitkul att jobba tillsammans med Annelie. Tillsammans har vi ju mer erfarenhet nu än tidigare år, säger Sophie Gunnarsson.
Festivalens långsiktiga mål är att göra Norrbotten till en bättre plats att leva på. Och det verkar gå framåt. Sophie Gunnarsson berättar att näthat mot festivalen minskar, samtidigt som fler sponsorer är intresserade av att synas.
– Vi har också fått höra att folk faktiskt flyttat hit just på grund av att Luleå har ett starkt engagemang kring HBTQ-frågor. Att vi har en Pridefestival, ett RFSL-kontor, och aktiviteter för HBTQ-personer, säger Annelie Danielsson.
Sophie Gunnarsson fortsätter :
– Det är en så coolt grej med Luleå-pride, att det innefattar så mycket. Det är ett forum för alla människor dit de kan komma och lära sig.Vill man kan man maxa festivalen med att bara gå på föreläsningar och workshops. Eller så kan man titta på de artister man tycker om. Men det är inte bara en musikfestival, säger Sophie Gunnarsson.
Det är den perfekta blandningen mellan fest och politik, tillägger Annelie Danielsson.
Av årets 90 programpunkter är Sofia Jannok och Beri två av de artister som kommer att synas på stadsparkens scen. Men också lokala band som Haartland och Oh Jonathan. När arrangörerna själv får välja en favoritpunkt blir det svårt.
– Jag vill se TiffanyKronlöf, hon kommer att förläsa om feminism. Men jag vill också se Yolanda Bohm och Aleksa Lundberg säger Sophie Gunnarsson
Annelie Danielsson fortsätter:
– Jag ser jättemycket fram en förläsning som heter Folk, familj och fosterland. Men jag kan fortsätta hur länge som helst. Får jag säga fler?