Postgången försenade hans överklagan

Muslim Rasuli från Afghanistan överklagade genom sitt ombud Migrationsverkets beslut om utvisning. Två veckor senare landade det på verkets bord. Man tar ingen hänsyn till förseningen i postgången. Nu utvisas han.

Stöd. Ahmad "Zaki" Khali, Farr, Flyktingsgruppernas riksråd, Elisabeth Åhman, volontärm och Lena Malm, präst i Råneå, stöder Muslim Rasuli i förgrunden i hans kamp för en rättvis och männsklig behandling.

Stöd. Ahmad "Zaki" Khali, Farr, Flyktingsgruppernas riksråd, Elisabeth Åhman, volontärm och Lena Malm, präst i Råneå, stöder Muslim Rasuli i förgrunden i hans kamp för en rättvis och männsklig behandling.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-10-27 07:00

Ahmad "Zaki" Khali, Farr, Flyktingsgruppernas riksråd, anser att Muslim Rasuli hamnat i en orättvis situation som han inte kunnat råda över.

– Hela hans liv och framtid står på spel. Han satte sitt liv på spel när han korsade Medelhavet. Det här är samma sak. När han fick veta det här att hans överklagan kommit in för sent och att han därför ska utvisas blev han jättechockad. Han är stressad och deprimerad.

Muslim Rasuli kontaktade Lena Malm, präst i Råneå, sedan hans nuvarande situation uppdagades. Hon talade med hans jurist, som bevisade att hon tio dagar före det att överklagan skulle vara inlämnad till Migrationsverket skickat in den. Ändå kom den in flera dagar för sent.

Juristen Mirjam Waltré har ansökt om återställande av förvunnen tid, vilket betyder att domstolen ska godkänna att förseningen i postgången är ett godtagbart skäl så att Muslim Rasulis ärenden kan prövas i migrationsdomstolen där de begär muntlig förhandling.

– Trots att den processen pågår parallellt avvaktar inte Migrationsverket den prövningen utan fortsätter med verkställigheten av utvisningen, säger Lena Malm.

Elisabeth Åhman, som är volontär i olika organisationer, anser att det här bara inte får förekomma.

– Det är viktigt att det kommer fram i ljuset. De tar ingen hänsyn, utan han ställs inför två ultimatum att resa eller så överlämnas han till polisen.

Hon är upprörd och arg.

– Sånt här är förskräckligt. Det finns ingen mänsklighet, utan det är bara byråkrati som gäller.

Hon påpekar att Röda korset nu drar tillbaka sina hjälparbetare i Afghanistan på grund av att säkerhetsbilden försämrats.

– För alla andra är det farligt att vara där, men Sverige skickar tillbaka människor ändå.

Zaki påpekar att FN, Amnesty och flera andra organisationer gör samma analys av säkerhetsläget i landet, det vill säga att det inte är säkert i Afghanistan.

– I Afghanistan har de själva sagt att de inte har kapacitet att ta emot fler landsmän från Europa. Att hänvisa människor till internflykt inom landet är inte längre ett alternativ.

Lena Malm följde med Muslim Rasuli till Migrationsverket i måndags.

– Handläggaren sa att han kan få ansöka om ett återetableringsbidrag på 30 000 kronor. Det är ett hån.

På torsdagen åkte Muslim Rasuli till Stockholm för att skaffa resehandlingar. Migrationsverket har givit honom ett papper, som är skrivet i hans namn och som han ska skriva på. Ett papper som han inte förstår eftersom det är på engelska. Där står att han har accepterat beslutat att han måste lämna Sverige och att han återvänder till hemlandet frivilligt.

– Det är inte sant. De lurar oskyldiga människor, säger Elisabeth Åhman.

Där står också att han givit Migrationsverket rätt att kontakta ambassaden om hans ärende.

– Han ville inte skriva på, säger Lena Malm. Handläggaren sa att han inte behöver det, men att han ska lämna det till ambassaden. Handläggaren ljög inte, men berättade inte heller hela sanningen.

Hon menar att det är mänskligt att fela - ingen är perfekt och felfri, men tycker att det måste finnas mogenhet i en organisation för att se det och rätta till felet.

– Sverige är långt från ett rättssäkert land, framför allt finns ingen medmänsklighet, säger Elisabeth Åhman.

Mirjam Waltré säger att Muslim Rasuli har skyddsgrundande skäl för att få stanna här i landet. Därför överklagade hon Migrationsverkets beslut om utvisning. Hennes ansökan om återtagande av försutten tid har avslagits en gång. Nu ligger ärendet hos Högsta förvaltningsdomstolen.

Hon säger, att det som hänt gör att de måste överväga sina rutiner om de måste skicka in överklagningar till Migrationsverket med rekommenderat brev.

I dag ska Muslim Rasuli tillbaka till Migrationsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!