Förra veckan berättade Norrbottensmedia att 29 läkare vid Sunderby sjukhus slog larm om att patientsäkerheten är hotad. De hävdade att platserna på sjukhuset inte räcker till för dem som är i akut behov av vård. Det beror på att många patienter inte kan skrivas ut från sjukhuset eftersom de väntar på kommunala insatser; hemtjänst eller plats på äldreboende.
Kommunen betalar för tio patienter som ligger kvar i Sunderbyn.
Innan patienter, som behöver någon form av insatser från kommunen, skrivs ut genomförs en vårdplanering. Av socialchefens månadsrapport på veckans socialnämnd i Boden framgår att antalet återtagna kallelser till vårdplaneringar ökade 2016 till åtta-tio per månad. Det ligger på samma nivå första kvartalet i år. Det kan jämföras med 2015 då återkallade vårdplaneringar var mellan noll och fyra per månad.
Egon Palo, ledamot i socialnämnden, gjorde sitt utspel på nämnden.
– Vi har tidigare till och med skrivit till IVO (Inspektionen för vård och omsorg reds. anm.) om att man gör utskrivningssamtal med patienter som egentligen inte är utskrivningsklara, rent medicinskt. Som i det här fallet som är sekretessbelagt där det har förekommit att man skrev ut patienten och skickade hem den. Här konstaterar man att det inte är behandlingsbart för oss, utan att det är en lasarettsfråga. Så skickas patienten tillbaks och tillbaks och tillbaks.
På nämnden sa du att patienten dog till följd av det.– Rent medicinskt vet jag inte, det är en läkare som måste bedöma. Men när patienten hade åkt några gånger fram och tillbaka så dog patienten. Då man skulle ha hemgångssamtal, vårdplanering på lasarettet, så fick man bara besked om att det inte är aktuellt längre för patienten är död, säger Egon Palo.
Utifrån det du sa på nämnden fick jag en uppfattning att du anser att det är sjukvården som bär skulden till det här.– Det är en brist mellan sjukvården och kommunen där man inte kan få ett ordentligt samtal. Sedan måste jag ställa mig frågan, de har 150 platser som står tomma på lasarettet därför att de inte har personal, om det är så att man nedprioriterar våra äldre för att få lediga platser när det är ont om plats.
Menar du att man skyller på kommunen?– Ja, det kan vara en risk att man gör det. Jag säger inte att man gör det, men det finns en uppenbar risk att man skickar hem en patient som inte är färdigbehandlad för att få plats för andra patienter. Då är vi nästan på väg mot ättestupan, säger Egon Palo.
Är det din mening att läkarna försöker skyffla över ansvaret på kommunen när de egentligen skickar hem patienter som borde ligga kvar?– Precis så, exakt. Det är till och med så att vi har skickat en skrivelse till IVO att vi uppfattar förhållandet på det här sättet. Det har pågått länge och nu för att skydda sitt eget skinn, uppfattar jag det som, går de här läkarna ut i tidningen och säger som de säger. Det är ju för att försvara sitt eget fögderi, säger Egon Palo och fortsätter:
– Det finns nämnt exempel, men jag har inte själv sett det och jag är inte själv läkare, att man haft en patient med dränage som man slitit ut, plåstrat för och skickat hem. Det är inte den vård vi ska ha. Det är inte så vi ska behandlas när vi blir äldre. Jag får en känsla av att landstinget agerar som någon sorts ättestupa för att lämna plats för andra patienter.
Det är allvarliga anklagelser.– Ja, det är väldigt allvarliga anklagelser. Inte ättestupa, men det är ett krig om vem som ska vårda de äldre. Så kan man säga. Det är min uppfattning.