Polisen: Vi behöver hjälp
I går hölls ett öppet möte i Boden om tryggheten i staden. Men trots det viktiga mötet om att det behövs fler poliser var åhörarna mycket få.- Vi behöver allmänhetens hjälp. Jag tror vi skapar vårt eget samhälle hur vi agerar själva, säger Karin Markaberg, Bodenpolisen.
Var är tryggheten i Boden på väg? Ulla Juntti-Karlsson, Lärarförbundet, Boris Karlsson, Kommunal, och Karin Markaberg, Bodenpolisen var med och diskuterade hur man kan göra Boden till en tryggare stad." Alla måste hjälpas", säger trion. FOTO: KURT ENGSTRÖM
Foto: Kurt Engström
"Var är alla poliser?"
- Frågan vi jämt får är var är alla poliser? Vi har två poliser i tjänst i Boden och dubbelt så många helgtid. Men poliserna är händelsestyrda och skickas där det behövs hjälp i närområdet. I juni får Boden dessutom fyra poliser till som ska placeras där, säger Håkan Ershammar.
Enligt polisen så finansierar många stöldbrott ett kriminellt liv. 48 procent av brottsligheten finns i dag i Boden/Luleå. Det kan dock vara tryggt att veta att de flesta våldsbrott sker inomhus och inte utomhus, enligt Ershammar.
- Brottsligheten rör sig lite upp och ned beroende på vilka tjuvar som sitter inne eller kommer ut. När två kända missbrukare flyttade till Boden så drog det ju upp brottsstatistiken, säger Karin Markaberg.
Kartlägger missbrukare
Enligt polisen är de mest brottsfrekventa mellan 16-28 år. Mellan 2006-2007 var 2 175 personer frihetsberövade i Boden.
- Tar vi missbrukare när de är drogade och låter dem bli sittande några timmar med provtagning och husrannsakan, så hinner de tända av. När de är ute drogade och begår som mest brott, så går statistiken upp. I dag går mycket av polisens arbete ut på att kartlägga missbrukare och punktmarkera dem, säger Ershammar.
Noterbart var också att den mest brottsrelaterade platsen i Boden är Olivers Inn och på andra plats kommer Drottninggatan. Det mest brottsrelaterade klockslaget ligger i dag mellan klockan halv tre till halv fyra på natten.
Skadegörelse
Busschauffören Boris Karlsson märkte inget av skadegörelsen när han började köra buss för 34 år sedan.
- Nu är det inne att slå sönder busskurer i Boden. Det är trist för de äldre som vill sitta där. Vi började också hitta mycket snattat stöldgods i bussarna och konfronterade ungdomar och sedan upphörde det. Jag tror man måste våga säga ifrån, säger han.
- Barnen blir i i dag otrygga i stora grupper redan i förskolan. Det måste vara vuxentätare i skolan för att kunna överföra rätta normer och värderingar redan i unga år. Det är där vi måste börja, säger Ulla Juntti-Karlsson, Lärarförbundet.
När Träffpunkten byggdes i Sävast i slutet av 80-talet så var det mycket skadegörelse i Sävast. Då kallades polis, sociala och föräldrar till ett möte och skadegörelsen minskade. Nu händer samma sak igen i Sävast och sävastbon Lennart Klockare undrade om det inte var dags igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!