Polisanmälda vårfloden fråga för länsstyrelsen

Stugägaren Micael Rydings översvämmade stugtomt är nu en fråga för länsstyrelsen. "Jag anser att jag har rätt, men nu blir det juridik hur kommunen och Bodens Energi vill tolka vattendomen", säger han.

Micael Ryding hoppas att den rättsliga prövningen ska bli till hans fördel. "Vattendomen säger ju klart vad det är som gäller."

Micael Ryding hoppas att den rättsliga prövningen ska bli till hans fördel. "Vattendomen säger ju klart vad det är som gäller."

Foto: Foto: Lena Leffler

BODEN2018-05-25 19:47

I torsdags hade han besök av Ingemar Perä, vattenhandläggare på miljöskyddsenheten för att gå igenom händelserna i samband med översvämningen och kontakten med Bodens Energi. Eftersom länsstyrelsen har tillsynen över att vattendomarna följs har miljöåklagaren Aino Pietilä, begärt in underlaget av myndigheten för förundersökningen som pågår angående det polisanmälda brottet. Anmälaren anser att Bodens Energi har överskridit nivån på 7,3 meter.

– Jag har fått veta av länsstyrelsen att Bodens kommun har sagt att det i vattendomen inte finns tydligt beskrivet vad som gäller, säger Ryding.

Vilken han anser är fel. För tittar man enligt Ryding på förarbetena som står i vattendomen så sägs det enligt det avtal som ingicks 1969 mellan Bodens kommun, sökande och sakägare att

Bodensjöarna skall ligga mellan 6,6 meter och 7,3 meter. Som mest under översvämningsperioden låg vattennivån på 8,4 meter enligt det gamla mätsystemet. Enligt det nya mätsystemet som kommunen praktiserar så får man lägga till ytterligare 0,96 meter på vattendomen. Beab ligger alltså 1,1 meter över vattendomen, enligt den äldre mätmetoden.

– Ingenstans heller finns det att läsa att nivån någon gång får överskrida 7,3 meter.

Vid mötet ska handläggaren enligt Ryding ha sagt att Bodens Energi bekräftat att man kört turbinen vid Bodåns utsläpp under gällande vårflod.

– Han har också sett siffrorna på det. Det är precis vad jag också vetat och dokumenterat, säger Ryding.

Under samtalet med Perä har också framkommit att denne fått uppgifter att Bodens Energi uppgett att man inte kan dra "katastrofluckan" och släppa på för fullt för då drar det med sig stenar framför dammen till utloppstunneln. Perä bekräftade också att vattennivån låg som högst den 14 maj enligt Bodens Energi.

– Jag fick ett mejl från Stålnacke att man samma dag hade alla luckor öppna även den som benämns "katastrofluckan". Från den dagen sjönk vattnet undan i Bodensjöarna, säger Ryding.

Efter mötet lovade länsstyrelsens handläggare att ta fram de lagar som finns kring vattendomen från 1971. Ryding har också begärt via länsstyrelsens chefsjurist att denne ska ta fram det förarbete som ligger till grund för den vattendom som reglerar sjösystemet.

– När jurister tittar på lagar/domar och förordningar så tittar man på förarbetena. Där står det som senare ligger till grund för den dom som skall komma, säger Micael Ryding.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om