Poesi för vedhuggare

Livsvisdom i dikter. 84-årige Gunborg Nordqvist skriver om allt från den 50-åriga tallen utanför huset till sin älskade familj.

Torgil Blom, pensionerad lärare i svenska tog bland annat upp versmåtten hexameter som är orimmad vers."Antikens store diktare Homeros skrev om det trojanska kriget på hexameter", säger han.FOTO: LENA LEFFLER

Torgil Blom, pensionerad lärare i svenska tog bland annat upp versmåtten hexameter som är orimmad vers."Antikens store diktare Homeros skrev om det trojanska kriget på hexameter", säger han.FOTO: LENA LEFFLER

Foto: Lena Leffler

BODEN2008-11-17 06:00
Hon tillhör trotjänarna bland diktskrivarna som ställde upp i helgen på Alla dikters dag i Boden som arrangerades av kultur-och fritidsnämnden och ABF:s bygdeskrivare.
Några dikter lästes upp av skrivarna själva. Pensionären Torgil Blom höll en liten lektion i skrivrytm som uppskattades av publiken. Han dammade av några klassiska versmått som hexameter och blankvers.
Hexameter...
- Hexameter är orimmad vers med sex takter i fallande rytm, det vill säga trycket ligger på taktens början. Jag såg faktiskt en annons om ved som inleddes med orden huggen och ohuggen ved i större och mindre partier som annonsören skrivit på hexameter. Det var kul, fast ingen upptäckte säkert det, säger Torgil Blom.
Han läste sedan upp sin egen dikt på hexameter som fått heta den poetiske vedhuggaren.
...och blankvers
Orimmad är också den femtaktiga blankversen överlägset bäst i Shakesperars 1600-talshänder enligt Blom. I blankverks är rytmen stigande och trycket ligger på taktens senare del. Torgil läste sin egen dikt "Språket" som blankvers.
- Texten ska man nog helst dra på engelska som i Hamlets "To be or not to be" som är bättre än översättningen. Jag försökte mig själv på blankvers när jag höll skolavslutningar som rektor på Sandenskolan. Många upptäckte nog inte finessen eftersom texten var orimmad som den ska vara, säger Torgil Blom.
Tall
Även Gunborg Nordqvist, 84, läste upp sina egna texter.
- När jag var liten så satte min mamma sex tallfrön från ett kotte i en kruka med jord. När jag flyttade till eget hus 1955 fick jag med mig två tallar varav den ena är kvar.
- Tallen som jag skrivit om är till glädje för både fåglar och för mig som bott bredvid det ståtliga trädet i 50 år. Jag tänker mycket på saker eller människor i min omgivning när jag skriver, säger hon.
I dag består Bodens skrivargrupp som Gunborg Nordqvist tillhör av fyra damer, alla över 80 år.
- Vi var tolv stycken från början. Jag blev hjärtopererad för fyra år sedan och fick ett nytt liv. Jag ser framemot att skriva några år till, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om