Ellinor Isaksson Larsson, tillförordnad plan- och exploateringschef, konstaterar att Boden i den omställningsfas som kommunen befinner sig i behöver få fram bostäder.
– Vi behöver förtäta i centrum. Att få till det och snygga till tror jag skulle göra jättemycket för stadsmiljön, men då behöver vi ordna trafiken och det arbetar vi nu med i detaljplanearbetet.
Pionjären fastighets AB har för avsikt att i direkt anslutning till Elimhuset bygga ett flerfamiljshus i flera våningar med 56 lägenheter. Tallkvisten fastigheter AB har en vision och ambition att bakom det befintliga hotellet bygga en flera våningar hög ny hotellbyggnad.
Planerna innebär att fler människor och fler fordon kommer röra sig i området.
– I en attraktiv stad finns människor och hus inte stora, platta parkeringsytor, säger Elinor Isaksson Larsson.
Det har aktualiserat frågan om trafiksituationen i området.
Gångfartsområdet mellan Systembolaget och DG11 i centrala Boden har utvecklats till rena vilda västern vissa fredagar. Ellinor Isaksson Larsson förklarar att närvaron av kommunens parkeringsvakt och polisen bara löser problemet för stunden.
En nödlösning har blivit en permanent genväg mellan Drottninggatan via Färgaregatan och parkeringsytan mellan Å-gården/Poppeln och baksidan av Lindex och Kyrkgatan. En del vet dock inte hur det är tänkt att de ska köra så det kan stundtals bli trångt när chaufförer från både Kyrkgatan och Drottninggatan tar samma väg genom parkeringsplatsen.
– Det är inte en ordnad trafikmiljö, säger Ellinor Isaksson Larsson.
Bodens kommun har med anledning av det låtit göra en trafik- och parkeringsutredning, som föreslår att genomfartsmöjligheterna genom parkeringen begränsas och trafik styrs mot Kyrkgatan.
– Kommunen har 350 p-platser i centrum och för att få bättre cirkulation på dem så har kommunfullmäktige fattat beslut om att avgiftsbelägga dem. Det är ett sätt att ordna trafiken i det här området. Drottninggatan kommer bli ett mer trafikerat stråk och vi gör trafikmätningar, förklarar Ellinor Isaksson Larsson.
– Vi har jobbat ihop med Trafikverket och tagit fram en ny trafikmodell för Bodens centralort där man kan göra olika modelleringar. Vi tittar nu till exempel på vad som händer om vi stänger parkeringen för genomfartstrafik.
Kommunen arbetar dessutom med två separata detaljplaner för att möjliggöra företagens planer.
Den ena, som berör möjligheten att bygga ett nytt, stort bostadshus, har kommit en bit längre i processen och är ute på samråd. Senaste dagen för att lämna in synpunkter på detaljplaneförslaget är 4 juli.
Den andra planen, som rör hotellet, är i sin linda och kommunen håller på att plocka fram ett samrådsunderlag.
– De gör mycket av utredningarna till detaljplanen själva, säger Ellinor Isaksson Larsson och tillägger, att det är ett nytt förhållningssätt.
Det är ett sätt för Tallkvisten att skynda på processen. Kommunen måste dock godkänna företagets utredningar i detaljplanearbetet.
Utifrån Bodens parkeringsnorm tittar kommunen också på hur den kan jobba med "gröna parkeringstal".
– Det innebär exempelvis att det finns bra möjligheter att gå, cykla och använda kollektivtrafik när man bygger ett hyreshus. Det är ett bra sätt att hantera förtätningen på. Samhällsbygget ska utveckla Boden, avslutar Ellinor Isaksson Larsson.