Återvinning, källsortering och energiåtervinning är också viktigt, men fokus i planen är att öka återbruket i kommunen.
– Vi ska enligt miljöbalken och avfallsdirektivet värna och prioritera återanvändning, som ett led i att förebygga och minimera avfall. Kommunen har fått en tydligare roll att jobba förebyggande med avfall, säger Sara Olsson, avfallsingenjör.
Planen pekar ut tio olika aktiviteter som ska genomföras från och med i höst och några år framåt i tiden.
Kommunen ska utveckla den egna Återvinningsmarknaden, vilket dock begränsas av den befintliga byggnaden. De åtgärder man vidtar ska vara sådana som man kan ta med sig vid en flytt i framtiden.
Planen är att i slutet av året bygga en byggnad för återbruk på Återvinningscentralen på Brännkläppen. Återvinningsmarknaden och andra aktörer, som Röda Korset, Pingstförsamlingen och Råek ska kunna ta del av den.
– Det brukar vara en uppskattad service. Det bygger på att medborgarna vill lämna sina saker för återanvändning och förstår att det är en viktig miljöinsats i stället för att kasta, säger Sara Olsson.
Kommunen ska också göra en mobil återvinningscentral, som far runt och samlar in återbruk i byarna.
– Det brukar också vara jättepopulärt. Vi siktar in oss på några olika platser redan under hösten.
Kommunen vill även i samarbete med fastighetsägare förbättra återbruket i flerfamiljsområden. De riktar särskilt in sig på områden där många familjer saknar tillgång till bil.
Även de anställda ska delta och man ska skapa en webbaserad bank för kontorsinventarier.
Att öka medvetenheten har en egen punkt i planen. Visste du till exempel att en mobiltelefon redan under tillverkningsprocessen ger upphov till 86 kilo avfall? Så bara genom att inte byta till en ny varje år är en miljövinst.
Kommunen vill också utröna vad det finns för potential till återbruk inom näringslivet, helt enkelt hur man kan göra en lönsam affär av att nischa in sig och bara sälja exempelvis insamlade barnkläder, sportartiklar eller böcker.
– Vi har tittat på det tillsammans med företagarna i Boden. Man skulle också kunna jobba emot UF-företagen, säger Sara Olsson.
En annan punkt är att öka insamlingen av kläder. I snitt slänger varje individ åtta kilo kläder per år. Bara i Boden motsvarar det 240 ton per år. Utan insamling går det till förbränning, men nu är ett producentansvar på gång, enligt Sara Olsson.