Lilium Energi är en del av fastighetsaktiebolaget Lilium som är ett familjeägt fastighetsbolag med fastigheter i Sverige och Norge. Tanken var först att sätta upp bostäder på en tomt på Prästholmen. Det projektet drog sig företaget ur och istället satsar man på fossilfri el som ska kunna bidra till de omkringliggande industriernas försörjning.
Solcellsparken förväntas generera energi i minst 25 år med en total installerad effekt upp till cirka 10 MW. Byggnation av projektet planeras att påbörjas så snart som möjligt för verksamhetsstart under 2024.
De cirka 18 500 solcellspanelerna ska enligt plan placeras och radas upp symmetriskt för att ge en så liten påverkan på landskapsbilden som möjligt. Närmaste grannar är endast industrier och testverksamhet för uppskalningsbara satsningar inom energiområdet.
– För Boden som den platsen där solen alltid ler blir en solcellspark mitt i prick. Vi välkomnar Lilium energis satsning som ligger helt i linje med hur vi i Boden vill jobba med förnyelsebara energikällor, säger Claes Nordmark, kommunalråd, Bodens kommun.
– En spännande etablering på Boden Plug&Play som stärker bilden av Boden som norra Sveriges gröna hjärta. ”Det smarta gröna” är centralt i den pågående samhällsomställningen och det är viktigt att vi tillsammans med spännande aktörer som Lilium Energi visar att vi menar det vi säger, säger Mats Berg, näringslivschef.
Enligt Stefan Ruda, Liliums kommersielle förvaltare, har företaget länge tittat på alternativ mark i Norrland där man kan placera sin solcellspark.
– I norra Sverige är det möjligt att få solel stora delar av dygnet tack vare att det är ljust längre under sommaren. Dessutom är snö och kyla bra för solceller och midnattssolen bidrar starkt till produktionen av solel. Vi kom i kontakt med Bodens kommun och fick då ta del av satsningen som sker inte bara med H2 Green Steels etablering utan även det som händer i hela kommunen. Vi ser väldigt positivt på framtiden för Boden, säger Ruda.
Bodens kommun har tidigare inte kunnat bygga på marken som fanns kring eller i anslutning till hangarerna på grund av pfas-förorening, Det påverkar inte en solcellspark.
– Nej, det är en perfekt verksamhet att sätta upp på det området, säger Berg.