Planen: Göra Harads till kulturnod i Lule älvdal

KulturNord är ett pilotprojekt, som drivs genom Edek. "Det är en satsning för att stärka kulturskapare i älvdalen", säger Marianne Strand, projektledare för ett parallellt projekt, Vision 2030.

Lotta Lennartsdotter, verksamhetsledare, och Marianne Strand, projektledare, driver Kultur Nord. Marianne menar att det även ur hälsosynpunkt är viktigt att det finns saker att göra som är meningsfulla. ”Det som saknas är mötesplatser. Vad kan vi göra då?  Vi använder kyrkan, som är ett kulturhus”

Lotta Lennartsdotter, verksamhetsledare, och Marianne Strand, projektledare, driver Kultur Nord. Marianne menar att det även ur hälsosynpunkt är viktigt att det finns saker att göra som är meningsfulla. ”Det som saknas är mötesplatser. Vad kan vi göra då? Vi använder kyrkan, som är ett kulturhus”

Foto: LENA TESGTRÖM

Boden2021-03-04 21:39

Inom ramen för det visionsarbetet framkom önskemål om kultur från näringsidkare, kulturskapare och folk som bor i bygden.

Pilotprojektet pågår från januari till och med mars. Föreningen har fått 200 000 kronor av Region Norrbotten.

– Vi inventerar hur många, som är yrkesverksamma inom kulturella och kreativa näringar och hur många som vill bli mer yrkesverksamma, säger Marianne Strand.

Hon driver det tillsammans med Lotta Lennartsdotter, verksamhetsledare på Edeforsbygdens ekonomiska förening, Edek.

I projektet deltar även pensionärer, som inte driver företag, men är förebilder för yngre deltagare.

– De har mycket kunskap, som vi vill visa upp. De är också kulturkonsumenter, som vi också måste tillfredsställa, säger Lotta Lennartsdotter.

Totalt deltar omkring ett 20-tal personer från Edeforsbygden i projektet.

– Vi verkar längs hela älvdalen och även i resten av länet, för de kulturnoder som vi samverkar med finns där. De befintliga kulturnoderna finns där, säger Lotta Lennartsdotter.

Den övergripande målsättningen är att utveckla arbetet till ett kulturcentrum i älvdalen där Harads blir basen.

– Det är tanken, men det ska bygga på riktiga behov och det som andra noder inte redan gör. För det finns jätteduktiga aktörer som Ebeneser och olika resurscentra för olika konstarter. Vi ska inte göra exakt samma sak, säger Marianne Strand.

Eftersom det är behoven, som ska styra, jobbar de med enkäter för att ta reda på vilka behov som finns.

– Servicepunkten erbjuder samhällsvägledning. Vi vill ha kulturservice också. Förutom att stärka kulturproducenter och kulturskapare jobbar vi med att lyfta kulturen så att det här blir en attraktiv bygd att bo i, säger Lotta Lennartsdotter, som tillägger att de även samverkar med besöksnäringen för de vill ge kraft åt varandra.

– Hantverk och besöksnäring gifter sig väldigt fint.

Projektet vilar på ytterligare ett ben, som handlar om integration och kultur. I själva Harads uppskattar Lotta Lennartsdotter, att omkring en femtedel av befolkningen är asylsökande. De har inventerat idéer, kompetenser och intressen hos den gruppen. Dels för att tillgodose deras behov, dels för att asylsökande ska kunna bidra med sin kunskap.

 Lotta Lennartsdotter säger, att de kommer att söka näringslivsstöd för att kunna driva projektet vidare efter mars månad

Karta: Harads
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!