Pilotprojektet som ska återställa balansen i sjöarna

Bodens kommun har under flera år vidtagit åtgärder för att återställa balansen i Bodensjöarna. Nyheten för i år blir ett projekt med flytande våtmark i Lillavan.

Flytande våtmark i Pålsjö, Helsingborg.

Flytande våtmark i Pålsjö, Helsingborg.

Foto: Veg Tech AB

Boden2020-07-08 09:30

Det är något som Robert Westin ser mycket fram emot. Han håller i reduktionsfisket i liten skala i Svartbyträsket.

Det är Bodens kommun som står för projekten. Båda finansieras det delvis med LOVA-pengar. LOVA står för lokala vattenvårdsprojekt.

Nils Hansson, projektör/VA-ingenjör på Bodens kommunen, uppger att de fått bidrag för att kunna göra ett pilotförsök. Han förklarar att man på en stomme, som flyter sätter en matta med redan etablerade våtmarksväxter.

– Sedan placerar man ut den i sjön och förankrar den. Växterna ska ta upp näring från sjön. Det är tanken och vi ska se om det fungerar här uppe.

Man använder inhemska vattenväxter och stommens struktur gör att växternas rötter kan bilda en rotgardin under stommen. Rotgardinen ger en god livsmiljö för vattenrenande mikroorganismer och ger förutsättningar för en god sedimentering av partikelbundna föroreningar.

Växterna gör också att den flytande våtmarken smälter in naturligt i vattenmiljön. Flera moduler kan enkelt kopplas samman till stora sammankopplade enheter. 

– Det är vanligare i södra Sverige. Men nu ska alltså Bodens kommun testa hur det fungerar här uppe. Den flytande våtmarken ska ligga i drygt ett år. Den ligger kvar över vinter. Vi ska se om den överlever och kommer att utvärdera projektet nästa höst, säger Nils Hansson.

Robert Westin tycker det är jättehäftigt.

– Funkar det i liten skala går det ju att skala upp.

Karta: Idrottshall Hildursborg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!