Pilotprojekt mot rasism för jämlik skola

Bodens kommun startar tillsammans med Rädda Barnen i höst ett ett-årigt pilotprojekt mot rasism i tre skolor. Det kommer att finnas en referensgrupp av elever som ska vara bollplank och genomgående ge ett barnperspektiv.



"Det är lätt att vi talar om barn och ungdomar och inte med dem, men deras egna upplevelser och beskrivning av det som händer är en viktig grund i det här projektet. De måste själva få vara med och formulera det de ser och upplever", säger Ylva Löwenborg, Rädda Barnen.

"Det är lätt att vi talar om barn och ungdomar och inte med dem, men deras egna upplevelser och beskrivning av det som händer är en viktig grund i det här projektet. De måste själva få vara med och formulera det de ser och upplever", säger Ylva Löwenborg, Rädda Barnen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Boden2020-09-01 15:10

Vi har berättat om skolprojektet inom för-, grund- och gymnasieskolan samt vuxenutbildningen. Skolverket har beviljat nio miljoner kronor för att kommunen under tre år ska genomföra insatser för att säkerställa likvärdigheten i utbildningen.

Utbildningsförvaltningen har inventerat sina behov. Ett av flera som den uppmärksammat är, att man på högstadieskolorna och gymnasiet behöver arbeta med värdegrund.

Kommunen deltar därför tillsammans med Rädda barnen i ett projekt mot rasism och intolerans, som är en av aktiviteterna i det stora utbildningsprojektet.

– Det är ett brett antirasistiskt projekt. Rasism är en form av våldshandling. Att bli utestängd och utesluten eller inte få samma möjligheter som andra kan upplevas som mycket smärtsamt, säger Ylva Löwenborg, regionchef Rädda Barnen Region Nord, och tillägger att barnens och ungdomarnas röster ska höras i detta pilotprojekt.

Det är ett-årigt och Hedens skola, Stureskolan och Björknäsgymnasiet ska vara med.

– Det handlar om att skapa goda metoder för att öka skolans kapacitet för att förhindra och minska rasismen i skolmiljön. En del skolpersonal kommer få kunskapshöjande insatser bland annat om hur social exkludering, diskriminering och rasism påverkar barns förutsättningar. Får vi inte vara de vi är fullt ut och inte blir respekterade påverkar det exempelvis självbild, självkänsla och skolresultat. Det påverkar även levnadsvillkoren i livet framöver, säger Ylva Löwenborg.

Deltagarna ska testa action learning, som bygger på att handling och reflektion hänger ihop och är en pågående process. 

– Barn och pedagoger kommer testa olika handlingar tillsammans, reflekterar över dem och lära sig av det man har gjort. Det är ett strukturerat arbetssätt och lärande utifrån det man ser och vilka effekter handlingarna får. Man ska sätta ihop olika konstellationer av action learning-grupper för att löpande jobba med att bredda perspektiven, säger Ylva Löwenborg.

Rädda Barnen ska hjälpa till att hitta existerande passande metoder och tillgängliggöra befintligt utbildningsmaterial. Projektet förväntas i förlängningen leda till minskad ohälsa och segregation och ska förbättra förutsättningarna för en jämlik skola.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har beviljat drygt en miljon kronor i projektmedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!