Mellan 1985 och 2003 använde bland annat Försvarsmakten brandsläckningsskum, som innehöll PFOS, som är en av de mest kända PFAS-föroreningarna (se faktaruta).
Michael Pettersson, miljökemist på Statens Geotekniska Institut, SGI, säger att PFAS sprids med grundvatten och att det därför behövs verktyg för att bedöma de risker som det kan medföra.
SGI förde i en rapport på uppdrag av regeringen fram preliminära riktvärden för PFAS i mark och grundvatten 2015.
I den valde myndigheten att fokusera på PFOS där det fanns vetenskapliga data i sådan omfattning att det är relevant att ta fram ett preliminärt riktvärde.
Myndigheten har tagit fram en uppdaterad rapport med nya förslag till riktvärden för mark som genomgår konsekvensanalys och den beräknas vara klar årsskiftet 2024/25.
– Det är sagt är att tills den är klar ska man fortfarande titta på de preliminära riktvärdena (från 2015 reds. anm.), säger Michael Pettersson.
Det preliminära riktvärdet för PFOS i grundvattnet är 45 nanogram eller 0,045 mikrogram per liter. I grundvattnet på andra sidan Slipvägen uppmättes det näst högsta värdet där arbetarbostäderna byggs, cirka hälften av det högsta värdet, 256 nanogram per liter grundvatten.
– De föreslagna riktvärdena är inte rakt av för att bedöma risken för ett område. När de överskrids behöver man göra en specifik utredning av objektet, som det gamla flygfältet. En sak man skulle behöva belysa är att det sprids till ett område där det kommer vara temporära bostäder under några år. Är det en risk eller inte? säger Michael Pettersson.
Hur mycket gräver man och på vilket djup finns föroreningarna i grundvattnet? Beroende på var man är i området stöter man på det övre grundvattenmagasinet två meter ner i marken och det nedre cirka sex meter ned.
– Om man gör schaktarbeten, utgör det en risk för de människorna som gör jobbet? Finns det någon risk att jorden som grävs upp används på markytan någon annanstans? säger Michael Pettersson.
När den militära verksamheten upphörde och fastighetsbeståndet såldes var PFAS-problematiken okänd.
Det preliminära riktvärdet för känslig markanvändning (KM), exempelvis bostäder, och mindre känslig markanvänding (MKM), såsom industrimark, är tre mikrogram PFOS per kilo respektive 20 mikrogram PFOS per kilo.
Bodens kommun och Försvarsmakten har tagit markprover på olika djup; ett, två, tre och fyra meter.
Platser med höga värden kallar kommunen för "hot spots". De ligger i två utpekade källområden; vid de gamla hangarerna och den gamla brandövningsplatsen inom det före detta militärområdet.
Vid hangarerna har det uppmätts värden på 741 och 684 mikrogram per kilo på mellan noll och två meters djup. Vid brandövningsplatsen i närheten av hästkliniken uppgår värdena till 360 och 250 mikrogram per kilo på mellan noll och tre meters djup.
Ytterligare en punkt väcker frågetecken om hur föreningen av PFAS hamnat just där. Det finns höga värden i spannet noll till en meters djup i marken vid padelhallarna. Man har uppmätt värden på 345 och 249 mikrokram per kilo, men ingenting djupare än två meter.
I SGI:s rapport från 2015 med preliminärt riktvärde för PFOS i grundvatten föreslås 45 nanogram per liter. Kommunen och Försvarsmakten har undersökt spridningen till grund, yt- och dagvatten.
Spridningen av föroreningen från de tre källområdena till grundvattnet är tydlig, främst runt källområden. Det högsta värdet vid hangarerna ligger på 190 000 nanogram per liter, vid padelhallarna på 16 795 nanogram per liter och vid brandövningsplatsen på 6 400 nanogram per liter.
– Det är höga halter, konstaterar Niclas Johansson, projektledare på Naturvårdsverket. Tillsammans med halterna i jord och bilden över grundvattnet så är det tydligt att det finns PFAS i jordmatrisen, som läcker ned till grundvattnet. Det är min tolkning och det är med stor sannolikhet en spridning från källan.
Här ska tydligt framhållas att det inom området inte finns några enskilda brunnar, utan dricksvattnet tas från kommunens grundvattentäkt, som ligger drygt en mil bort.
– I Sverige saknar vi riktvärden för grundvatten och PFAS är en sådan har typisk sak man önskar, att det skulle tas fram specifika riktvärden. Det var det vi föreslog i rapporten, uppger Michael Pettersson, SGI.
Det preliminära riktvärdet för PFOS i grundvattnet finns dock inte med i SGI:s reviderade rapport.
– Jag tror att det i framtiden kommer behövas ett ställningstagande hur vi ska göra med grundvatten och risken som PFOS utgör, säger Michael Pettersson.
Kommunen bedömer att diken och dagvattenledningar varit spridningens motorvägar. Provtagning på yt- och dagvatten visar punktvis extremt höga halter PFAS.
En punkt vid brandövningsplatsen påvisar 142 735 nanogram per liter ytvatten.
En punkt vid hangarerna är så hög som 130 000 000 nanogram per liter dagvatten och en punkt på andra sidan Åbergsleden mot Bodån uppgår till 24 000 nanogram per liter dagvatten. Försvarsmakten ska undersöka spridningen till ån.