Får inte larma polis när brukare använder narkotika

Två enskilda brukare på två olika gruppbostäder i Bodens kommun har utsatt personal för hot och våld. En av dem har dessutom missbrukat narkotika. Personalen fick inte larma polisen och nu har Kommunal satt ned foten.

Sari Öman, huvudskyddsombud på boende och stöd, och Anna-Karin Nylund, ordförande på Kommunal Boden, kräver att kommunen som arbetsgivare nu tar ansvar och åtgärdar brister i arbetsmiljön på den aktuella gruppbostaden.

Sari Öman, huvudskyddsombud på boende och stöd, och Anna-Karin Nylund, ordförande på Kommunal Boden, kräver att kommunen som arbetsgivare nu tar ansvar och åtgärdar brister i arbetsmiljön på den aktuella gruppbostaden.

Foto: Lena Tegström

Boden2021-06-12 07:00

På den ena gruppbostaden utsatte en brukare under en längre tid personal för hot och våld. Tillbuden har anmälts till Arbetsmiljöverket och polisen. Hen är dömd för knivhot mot personal.

– Så det blev konsekvenser. Man kan inte hålla på att slåss på ett boende och leva djävulen. Det är Kommunals medlemmar, som har gått till jobbet och blivit slagna. Det kan vi aldrig acceptera, säger Anna-Karin Nylund, som berättar att problemet är satt på paus eftersom brukaren nu vistas på annan ort för behandling.

– Så där är det lugnt nu och sjukfrånvaron har minskat.

Planen är att när hen återvänder till Boden i höst ska hen bo på ett annat boende.

– På det nya samsjuklighetsboendet, som håller på att byggas på Erikslund, kommer det att finnas annan kompetens inom psykiatri och missbruksvård. Man håller på att rekrytera personal dit, så det blir en lösning när det startar till hösten, säger Anna-Karin Nylund.

På ett annat av kommunens gruppboenden är det en liknade situation, som nu resulterat i att Kommunal lämnat in en begäran till Arbetsmiljöverket om föreläggande eller förbud.

– Det förekommer hot och våldssituationer även där. Det är många tillbud och avvikelser. Kommunals uppfattning är att arbetsgivaren inte har satt in de åtgärder, som krävs för att personalen ska känna trygghet på den egna arbetsplatsen. Man ska inte gå på jobbet och bli slagen och hotad. De anställda är förtvivlade och går på jobbet med en klump i magen, säger Anna-Karin Nylund.

Det har gått så långt att flera medarbetare är sjukskrivna. Några har även gjort anmälan om arbetsskada till Försäkringskassan. Personalomsättning är stor och personalstyrkan har bestått av vikarier till två tredjedelar.

En brukare boendet har missbrukat narkotika, men under pandemin har det inte kunnat fortgå på grund av rådande restriktioner. 

– Det är inte okey och jag tycker inte att personalen ska behöva vara med om det, säger Anna-Karin Nylund.

Personalen får inte göra polisanmälan för då begår de själva sekretessbrott. Det är endast om det finns misstanke om grövre brott som den får ringa polisen och göra anmälan.

– Personalen har berättat att de vid flera tillfällen har tagit upp detta när hen missbrukade och när personalen frågade varför de inte fick ringa polisen svarade närmaste chef att de bara kan ringa polisen och säga att de misstänker att någon använder narkotika i huset. Då får polisen själva ta reda på vem som gör det, säger Anna-Karin Nylund och tillägger:

– Det här är en gruppbostad, då har man också regler och förhållningssätt. Personal ska inte medverka till brottsliga handlingar.

Sari Öman, huvudskyddsombud, påpekar att om någon sitter och missbrukar narkotika i sin bostad så ska personalen överhuvudtaget inte gå in där.

– Dels för sin egen hälsa. Det är en arbetsmiljöfråga, säger hon.

Anna-Karin Nylund poängterar att arbetsmiljöproblemen på den här gruppbostaden har hållit på så länge nu att Arbetsmiljöverket ska göra en inspektion nästa vecka.

– Vi tycker att arbetsgivaren brister på flera punkter. Jag hoppas nu att Arbetsmiljöverket tittar ordentligt på de synpunkter som vi har lämnat från Kommunal och att arbetsgivaren tar det på allvar. Personalen känner att arbetsgivaren sviker dem. Det här är en ledningsfråga och arbetsgivaren måste nu kliva fram och ta sitt ansvar.

AML 6 kap § 6a

Enligt arbetsmiljölagen kapitel 6, paragraf 6a ska ett skyddsombud, som anser att åtgärder behöver vidtas för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö, vända sig till arbetsgivaren och begära sådana åtgärder.

Skyddsombudet kan också begära kontroll av förhållandena inom skyddsområdet.

Arbetsgivaren ska utan dröjsmål lämna besked. Gör arbetsgivaren inte det eller inte beaktar begäran inom skälig tid ska Arbetsmiljöverket efter framställan av skyddsombudet pröva om föreläggande eller förbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!