I mars 2017 tog den dåvarande politiska majoriteten ett strukturbeslut om att slå samman hälsocentralerna Erikslund och Björknäs i Boden.
– Det är inte frågan om att lägga skulden på någon, de trodde säkert att det skulle bli bra, men det har det inte blivit, säger regionstyrelsens ordförande Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet.
Med ytterligare 8000 listade patienter blev det trångt på Björknäs och tillgängligheten har försämrats, enligt honom.
– Man förstår ju att det har lett till arbetsmiljö. Så vi har tänkt att vi måste tillföra en hälsocentral till i Boden.
Flera olika lokaliseringsalternativ av har diskuterats.
– En nybyggnation tar relativt lång tid med planprocesser och projektering. Jag har därför tillsammans med mina rådskollegor gett regiondirektören i uppdrag att skyndsamt se över möjligheterna att återöppna Erikslunds hälsocentral. Jag hoppas på en snabb lösning.
Sammanslagningar gjordes ju på flera ställen runtom i länet, är det på fler ställen det har blivit problem?
– Inte så uttalat som på Björknäs i alla fall, säger Kenneth Backgård.
Astrid Bertlin som nyss har besökt Björknäs hälsocentral är positiv till förslaget.
– Jag tycker det är jättebra, för jag förstår att det är ganska stor belastning här i Björknäs, säger hon.
Men Margareta Wikström, distriktssköterska vid Björknäs hälsocentral, är skeptisk till att det skulle lösa några problem.
– Vi jobbade jättemycket före sammanslagningen med att samordna våra två arbetssätt så det skulle bli bra för alla. Och det hade kunnat bli bra om vi hade fått behålla personalen, men i samband med sammanslagningen slutade totalt elva sjuksköterskor.
Några gick till ett andra jobb, några gick i pension. Den förbättring och lättnad i arbetsbördan som de hade hoppats på uteblev.
– Vi har många äldre och sjuka patienter i vårt område i och med att det är många gamla som flyttar in till centrum, berättar Margareta Wikström.
Därtill är det läkarbrist. De flesta läkarna som jobbar här är stafettläkare.
Hon instämmer i att det är problem med tillgängligheten och tycker synd om patienterna.
– Det handlar om att vi inte hinner helt enkelt. Vi är inte nog många.
Samtidigt vet hon inte hur det skulle kunna gå till att öppna Erikslund igen.
– De kan i alla falla inte ta personal härifrån. Vi kan inte bli färre.
Helena Bikowski och Stina Markström är enhetschefer på Björknäs hälsocentral. Stina Markström var tidigare enhetschef på Erikslund. De fick kännedom om snabbutredningen strax innan pressmeddelandet gick ut. Den spontana reaktionen det väckte hos dem var mest – förvåning.
– Det är bara 1,5 år sedan vi slogs ihop och då var det ju väldigt viktigt att det skulle ske, säger Helena Bikowski.
– Jo, det skapar viss förvåning, det gör det, säger Stina Markström.
Vad tänker ni om det?
– Det finns inget färdigt förslag, så det är svårt att ha en åsikt om det. Vi har inte läst mer än vad som står i pressmeddelandet. Men här i huset pågår fortfarande arbetet med omorganisationen efter sammanslagningen. Vi har inte utvärderat den ännu och har inte haft förutsättningar personalmässigt att genomföra den fullt ut, säger Helena Bikowski.
Tanken var att det skulle bli mindre sårbart med en större hälsocentral, att vissa samordningsvinster skulle göras och att man skulle spara in en lokalhyra. Arbetet har dock präglats av pandemin som bröt ut två veckor efteråt med de speciella förutsättningar den lett till i form av hög sjukfrånvaro och personal som har lånats ut till sjukhusen. Trängsel i lokalerna, framförallt i entrén, har det också blivit, men det är inte det största problemet. Värre var det anställningsstopp som infördes i slutet av 2019 och kvarstod under 2020, då regionens ekonomi skulle ses över.
– Det har varit tufft. Ändå har personalen gjort ett fantastiskt jobb, säger Helena Bikowski.
Tycker ni det är överilat att öppna Erikslund igen?
– Det beror på med vilka resurser man har tänkt öppna den. Har man tänkt rekrytera ny personal dit, eller har man tänkt ta personal härifrån? Det vi skulle önska här just nu är att få lite arbetsro, säger Stina Markström.