Peab-chefen misstänkts för korruption

Peab-chefen och Bodenprofilen Lars Olofsson utreds för korruption. Enligt den utredning som pågår misstänks han ha byggt ett stall åt en projektledare på Trafikverket.
Inom kort kommer det fattas beslut om åtal.
– Vi har hört ett stort antal personer, säger Johan Lindmark, åklagare.

Foto:

Boden2013-09-19 05:00

Ärendet ligger just nu hos Riksenheten för korruption. Enligt åklagaren Johan Lindmark är utredningen inne i sin slutfas.

– Utredningen har pågått sedan sista dagarna i december 2011. Vi har hört ett stort antal personer och det har gjorts ett antal andra utredningsåtgärder. Nu återstår några åtgärder och sedan kommer jag ta ställning till vart utredningen landar någonstans, säger han.

Stall värt 300 000 kr

Misstanken rör bygget av ett stall i Luleåområdet. Stallet ska ha byggts på order av Lars Olofsson, vd på Peab asfaltsbeläggningar, åt en projektledare på Trafikverket. Även projektledaren är misstänkt i muthärvan.

– Det handlar om ett stall och summan ligger på strax under 300 000 kronor, säger Johan Lindmark.

– Rubriceringen mutbrott respektive bestickning, det vill säga det som tidigare hette givande av muta.

Han är i övrigt försiktig med att uttala sig om ärendet.

Tidigare Peab-härvor

De senaste åren har byggjätten Peab skakats av flera muthärvor. Senast i augusti åtalades sex personer, fyra kommunanställda och två Peab-anställda i Falun, för flera fall av korruption och bestickning. De kommunanställda ska ha fått ta emot stora mängder alkohol och resor i utbyte mot ett förlängt kontrakt på vägunderhåll åt kommunen.

I februari 2012 lämnade Lars Olofsson posten som styrelseordförande i Boden Arena, vars huvudägare är Boden kommun. Anledningen var byggbolagets nya etiska riktlinjer när det gäller korruption i anslutning till kommunala upphandlingar. Enligt den nya policyn får inte de anställda ha direkta kopplingar till kommunen.

"Lagen för strikt"

Lars Olofsson uttalade sig då att han tyckte att lagen om offentlig upphandling är för strikt. Samtidigt ska han själv aldrig haft problem med några tveksamheter just på grund av detta.

– Lagen om offentlig upphandling bromsar upp så det blir svårt för kommunerna att utvecklas i lagom takt. Men det kanske är det som är priset för att samhället inte ska bli korrupt, berättade han då för Sveriges radio.

När NSD når Lars Olofsson undrar han om ett åtal mot honom är väckt. När så inte är fallet avböjer han att ge sin bild hur stallbygget gått till.

– Inga kommentarer, säger han.

Sponsrade travet

Under Lars Olofssons tid som ordförande i Norrbottens travsällskap köpte Peab in sig som huvudsponsor i Bodentravet, som efter det, 2008, blev Peabtravet. Även då fanns det kritiker som menade att han satt på dubbla stolar. Han själv menade dock att det inte var ett problem.

Den misstänkte projektledaren på Trafikverket arbetar inte längre kvar på myndigheten.

Bodens asfaltsbeläggningar AB köptes upp av Peab 2001. Peab asfaltbeläggningar omsatte under 2012 nästan 400 miljoner kronor och företaget är verksamt i Norrbotten och Västerbotten.

BAKGRUND Peab och mutorna

I augusti åtalades fyra kommunanställda och två Peab-anställda i Falun för bestickning och mutbrott.

Under 2011 och 2010 hade Peab bjudit på hockeymatcher, biljetter till melodifestivalen och alkohol för stora summor pengar. I utbyte hade företaget fått förlängt kontrakt på kommunens gatuunderhåll. Detta utan att upphandling genomfördes.

Samtidigt dök Peabs namn upp i samband med mutmisstankarna runt bygget av Nationalarenan i Solna. Det dök upp i den stora muthärvan i Göteborg. Peab anklagas också för att leva i ett osunt symbiotiskt förhållande till hemkommunen Båstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om