Tvingas sitta fem veckor extra på lokalbuss per läsår

Fem veckor extra per läsår på lokalbussen eller 204 timmar. Så mycket extra tvingas Johan Karlmans tolvårige son sitta på bussen till skolan på grund av Bodens kommuns beslut. Han vill att beslutet omprövas.

Buss

Buss

Foto: Lena Tegström/montage

Boden2021-11-24 05:00

Johan Karlman berättar att de med kort varsel förra läsåret fick beskedet att kommunen tog bort möjligheten för skolelever att åka med länsbuss 28 till skolan.

Hans son åker från Södra Svartbyn till Mårängskolan på Sävastön. Förra läsåret gick han i femte klass.

Sonen är skriven hos sin pappa i Svartbyn och bor hos sin mamma på helgerna, eftersom hon veckopendlar under arbetsveckorna. Föräldrarna har valt att låta sonen gå kvar i skolan han började sin skolgång.

– Han har gått snart sju år i samma klass. Varför ska han behöva byta? säger Johan Karlman och tillägger:

– Enligt min åsikt har han rätt till skolskjuts, men kommunen sa till mig att jag skulle skriva honom i Sävast för att de ens skulle pröva en ansökan om skolskjuts.

Han anser att det är fel och sa till kommunen, att han inte kan bryta mot folkbokföringsreglerna.

– Han bor ju huvuddelen av tiden hos mig.

Anledningen kommunen angav till att barnen inte längre fick åka med 28:an var ombyggnaden av 97:an och att det därför skulle ta för lång tid.

– Därför ville man minska antalet stopp. Jag antar att det är ganska många barn som är berörda för jag såg att det var upprörda känslor på Facebook där det här beslutet meddelades.

Sonen åker istället med Bodens lokaltrafik. Han tar en buss från Södra Svartbyn till centrala stan och byter där till en annan busslinje, som passerar Mårängskolan.

– Det tar 70 minuter per skoldag, om det går bra. När bussen inte håller tidtabellen missar han bussen och måste vänta på nästa 20-30 minuter, framför allt på hemvägen.

Johan Karlman har räknat ut att det för hans son innebär att han sitter sammanlagt fem veckor extra på lokalbussen per läsår för att han inte får använda sitt ungdomskort på länsbussen.

– Hans sträcka är annars sex-sju minuter enkel väg, men nu 35 minuter med byte.

Det tycker Johan Karlman rimmar illa med kommunens slogan #närhetsliv. 

Han förklarar, att det går skolbussar till Brönjaskolan i Sävast, men där börjar inte sonen förrän nästa läsår.

Därför har Johan Karlman, nu när 97:an är färdigbyggd, skrivit ett Bodenförslag där han föreslår att kommunen omprövar sitt beslut att inte låta han son och andra skolbarn använda ungdomskortet på länstrafikens bussar till skolan.

Dessutom vill han helst inte att sonen tillbringar sin fritid i centrum när han inte behöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!