Bokhandel tvingas stänga på grund av covid-19

Bokhandeln Bok och Bläck har stängt till följd av covid-19. Inte ens bokrean i februari kunde hjälpa till för att undvika konkursen. "Ägaren såg ingen annan utväg än att lägga ned", säger konkursförvaltaren Peter Olofsson, Kaidings advokatbyrå.

Bokhandeln i Enter Galleria har gått i konkurs. Nu kommer det ske en utförsäljning. Målet är också att kanske hitta någon som vill ta över.

Bokhandeln i Enter Galleria har gått i konkurs. Nu kommer det ske en utförsäljning. Målet är också att kanske hitta någon som vill ta över.

Foto: Lena Leffler

Boden2021-03-09 10:00

Norr media skrev om ägaren Charlotte Lenman i oktober 2018 när hon tog över bokhandeln inne i Enter galleria. Hon liksom alla andra som gillar böcker tyckte att en småstad som Boden behövde en bokhandel. Lenman medgav vid starten att det är en stor chansning att bli egen företagare men att hon var beredd att ta den risken. Sedan kom covid-19 och många företag tappade i omsättning, även bokhandeln.

– Med stort engagemang öppnade ägaren. Intresset fanns och hon kände tillförsikt efter starten. Men efter covid har försäljningen sakta gått nedåt. I dag är det inte ens en tredjedel av omsättningen så det har i princip gått stadigt utför. Inte heller under bokrean som normalt brukar vara perioden som lyfter har försäljningen gått uppåt. Så enligt ägaren har det varit jättesvårt. Idag varken orkar eller förmår hon mer i dagsläget, säger konkursförvaltare Peter Olofsson.

Tingsrätten har beviljat ägarens konkursbegäran och hur skuldbiten ser ut vet konkursförvaltaren först när han gjort bouppteckningen.

– Just nu håller vi på med en inventering för att få ett grepp om allt och sedan söker vi lösningar. Vi ska se om det finns någon som vill förvärva allt eller om vi ska ha utförsäljning. Under den här veckan tar vi beslut hur fortsättningen ska se ut, säger konkursförvaltaren Peter Olofsson, Kaidings.

Peter Olofsson, konkursförvaltare.
Peter Olofsson, konkursförvaltare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!