På jakt efter vårdpersonal i Grekland

Region Norrbotten åker på sin fjärde rekryteringsresa till Grekland. "Den här gången riktar vi in oss på att rekrytera läkare och annan vårdpersonal till Malmfälten, Gällivare och Kiruna där det är störst personalbrist", säger Anneli Kieri, rekryterare.

FLYTTA. Det finns ett överskott av vårdpersonal som nu ska lockas till Sverige och Norrbotten.

FLYTTA. Det finns ett överskott av vårdpersonal som nu ska lockas till Sverige och Norrbotten.

Foto: Kurt Engström

BODEN2017-03-29 06:00

Hon åker med sin kollega Nina Ekbäck på en rekryteringsresa tillsammans med Arbetsförmedlingen till Grekland, Aten och Thessaloniki, i början av april. Resorna sker i samarbete med arbetsförmedlingens rekryteringsavdelning inom Europa.

– Vi åker tillsammans från Sverige. Så det är fler landsting och sjukvårdsenheter än vi som brukar följa med. I höstas åkte vi och Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger Anneli Kieri.

De har annonserat under en månads tid i Grekland. Annonserna berättar dels om rekryteringsdagarna som arrangeras, dels om vilka kompetenser Region Norrbotten efterfrågar.

– Vi söker främst läkare av olika specialiteter, sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker.

Vad har resorna givit hittills?

– Det vi sökt på de tidigare resorna har främst varit läkare. Från rekryteringsresan förra våren har vi anställt tre läkare på Sandens hälsocentral i Boden, en läkare på Stadsvikens hälsocentral i Luleå och en läkare på geriatriken på Sunderby sjukhus. Resultatet från höstens resa ser vi inte ännu. Vi har haft ett antal läkare samt en barnmorska på besök till regionen efter den, men det är ingen rekrytering som är klar ännu, säger Anneli Kieri.

Att de rekryterar i Grekland beror på att de har ett stort överskott av personal där.

– Det är tack vara det, som vi kan göra det här tillsammans med Arbetsförmedlingen. Utifrån de etiska riktlinjerna ska man inte ta personal från andra länder med brist, så att deras personalgrupp utarmas.

Överskottet i Grekland beror på den ekonomiska kris som Grekland har försökt att ta sig ur bland annat genom uppsägningar inom offentlig sektor.

– I och med att de har ett stort överskott så är det många som redan sökt legitimation i Sverige sedan tidigare. Plus att många har läst svenska och kan språket på en ganska bra nivå. Det underlättar för dem och för arbetsgivaren både avseende integration och introduktion, säger Anneli Kieri.

Hon förklarar att de som saknar legitimation när de kommer till Sverige och ska börja jobba har begränsade arbetsuppgifter. De går då som utbildningsläkare fram till dess att de får sin legitimation.

I Läkartidningens senast nummer berättar Vivian Iliopoulou att hon redan tidigt var inställd på att flytta inom Europa. Hon har studerat medicin vid universitetet i Thessaloniki och tog examen sommaren 2015. Nu jobbar hon på Sunderby sjukhus och är intresserad av att göra sin specialisttjänstgöring inom neurologi och internmedicin. Hon hann precis få sin legitimation förra våren innan reglerna förändrades. Då ändrades patientsäkerhetsförordningen utifrån nya EU-direktiv, vilket innebär att Socialstyrelsen har stärkt språkkraven.

Enligt Anneli Kieri försvårar de nya reglerna lite grann. Roger Augustini, som driver rekryteringsföretaget Formatio, säger till Läkartidningen att Sverige infört hårdare regler än i princip alla andra EU-länder. På grund av det riskerar EU-läkarna att bli färre här i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!