På farligt uppdrag – utan skydd mot covid-19

Militär personal i Malistyrkan får ett batteri av vaccinationer innan de åker till Mali. Men de skickas dit utan skydd mot covid-19 och sitter veckovis i karantän.

Riksdagen har medgett att regeringen ställer en svensk väpnad styrka till förfogande till och med den 31 december 2021 för att på malisk inbjudan delta i insatsen Task Force Takuba i Mali.

Riksdagen har medgett att regeringen ställer en svensk väpnad styrka till förfogande till och med den 31 december 2021 för att på malisk inbjudan delta i insatsen Task Force Takuba i Mali.

Foto: Oscar Larsson/Försvarsmakten

Boden2021-03-18 09:54

Säkerhetsläget i Mali är instabilt och försämras alltjämt med frekventa terrordåd i stort sett i hela landet. Flera attentat med skadade och dödade har ägt rum.

Riksdagen har medgett att regeringen ställer en svensk väpnad styrka till förfogande till och med den 31 december 2021 för att på malisk inbjudan delta i insatsen i Mali. Nu befinner sig personal från Norrbotten där.

När man som anställd inom Försvarsmakten åker på internationell insats tillhör man sitt hemmaförband, men överförs till det förband som sätter upp utlandsstyrkan om det är ett annat än hemmaförbandet.

Just nu är det Norrbottens regemente, I 19, som är uppsättande förband för den svenska kontingenten, Mali 13. Drygt 200 man ingår i styrkan, basen kommer från I 19. Styrkan leds organisatoriskt av Arméstaben i Enköping och styrs även av insatsstaben på Högkvarteret.

Den svenska personalen som åker dit tar ett batteri av vaccinationer och mediciner. Bland annat vaccineras soldaterna mot gula febern och får läkemedel mot malaria och kolera, enligt Dag Enander, Arméns kommunikationschef.

Däremot ingår inte vaccin mot covid-19 i det vaccinationspaket. Det gör att personalen måste sitta långa perioder i karantän. Före resan till Mali ingår två veckors karantän för att inte riskera att den svenska personalen tar med sig smittan ned. Dagen före avresa testas alla.

– Vi vill få ned så friska soldater som möjligt, säger Dag Enander och förklarar att personalen även sitter i karantän vid ankomsten till Mali och får då inte röra sig utanför militärbasen.

Han tillägger, att Försvarsmakten har skickat in en hemställan om vaccinationsdoser från behörig myndighet med förhoppningen att just kunna vaccinera soldater som åker på insatser mot covid-19.

– Men det förändrar inte karantänen i sak.

Det beror på att FN, som den svenska Malistyrkan ingår i, har egna karantänsregler. Dessutom har regeringen i Mali beslutat att de nationer som har trupp i landet måste sätta sina soldater i karantän vid ankomsten.

– Då gör Mali ingen skillnad mellan Sverige och exempelvis Burkina Faso. Men även Tyskland som vi delar kamp med vill ha karantän, säger Dag Enander.

Han hoppas att Försvarsmaktens hemställan bifalls framgent så att de kan vaccinera sin personal för att förhindra att den blir smittad och framför allt insjuknar i covid-19.

Karta: Försvarsmakten Norrbottens regemente I 19
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!