Översten ryter till

Den pensionerade och stridbare översten Jan Wickbom, 86, ryter nu till om soldaterna som sjukskrev sig under en övning förra veckan.- Om det inte finns någon plikt att kriga så blir det sämre moral. Sverige skulle i stället strida som talibanerna, säger Wickbom.

Jan Wickbom säger att han fick ta de värnpliktiga "rejält i örat" när stridsmoralen dalade efter 1968. "När vänstervågen kom gick det inte att få soldaterna att göra någonting som de inte själva ville göra."FOTO: Lena Leffler

Jan Wickbom säger att han fick ta de värnpliktiga "rejält i örat" när stridsmoralen dalade efter 1968. "När vänstervågen kom gick det inte att få soldaterna att göra någonting som de inte själva ville göra."FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-10-13 06:00

Under åren 1973-1984 basade Wickbom på I 19. Han sticker inte under stol med att han tycker att det gamla pliktsystemet borde återinföras.
- Vi har en försvarsminister som skryter om att vi har det bästa försvaret någonsin. Det är fullkomligt fel. Förr skulle soldaterna övervinna stora svårigheter. I dag gnäller de för mycket. Man måste bygga svenska försvaret på duktiga soldater mer än på dyrbar materiel.
Bättre avtal
Wickbom ogillar vad som hände under NBG-övningen.
- Det är ett väldigt oskick att soldater sjukskriver sig och bär sig åt. Facket får väl tvinga fram ett bättre avtal än en olaglig strejk.
Enligt Wickbom slåss inte en värnpliktig soldat för att han vill slåss, utan för att han måste göra sin plikt.
- I dag är grabbarna soldater för att de själva tycker att det är roligt. Får de inte tillräckligt mycket betalt slutar de eller sjukskriver sig. De tror de gör en god gärning, men det går inte driva försvaret under dessa villkor.
- Det är klart att det blir sämre moral. Soldaterna har fått rätt att göra så här för att samhället inte kräver att soldaterna gör sin plikt. Det är inte grabbarnas fel. De gör vad de har blivit uppfostrade till. Glesbefolkade Sverige måste strida som talibaner om det blir krig, säger Jan Wickbom.
Fast han erkänner att soldaterna även sjukskrev sig flera gånger under hans tid som chef på I 19. Wickbom säger att han fick ta de värnpliktiga "rejält i örat" när stridsmoralen dalade efter 1968.
- När vänstervågen kom kunde vi inte tvinga soldaterna utan de skulle bestämma hela tiden. Det var inte alltför ovanligt att 50 procent av soldaterna sprang ner till läkaren och sjukskrev sig för att slippa nästa övning. Därför måste vi lära dem, att så kan man inte göra. Det håller inte i ett krig.
Skämde ut försvaret
Jan Wickbom lånade också ut ett helt I 19-kompani till Kiruna på 80-talet. Liksom NBG-soldaterna sjukskrev sig också de på grund av övningsförmånerna.
- Det var inte under mitt befäl, utan under chefen för FO 66 som fick göra en utredning. Jag tror inte det blev något straff för de ryckte ut när de kom tillbaka, men för mig var det svart. I 19-soldaterna skämde ut hela svenska krigsmakten och samma sak är det väl i dag.
Jan Wickbom jobbade 41 år i försvarsmakten. Han tycker att I 19 alltid varit ett av de viktigaste regementena i landet.
- Jag har fortfarande öron och ögon öppna och är lite " småilsk". En del kanske tycker att det är väldigt obehagligt att jag fortfarande följer upp väldigt mycket av det som händer i försvarsmakten.
- Jag brukar ringa och säga vad jag tycker, lite försiktigt, säger Wickbom och skrattar hjärtligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om