Överste utreder dödsolycka

Överste Lars Hammarlund leder Försvarsmaktens undersökningskommission. Han ska utreda bandvagnsolyckan där en ung deltidssoldat omkom. Han ska ta reda på vad som hände, hur det kunde ske och vad som krävs för att hindra att det händer igen.

KOMMISSION. Överste Lars Hammarlund leder Försvarsmaktens undersökningskommission. Han ska utreda bandvagnsolyckan där en ung deltidssoldat omkom. Han ska ta reda på vad som hände, hur det kunde ske och vad som krävs för att hindra att det händer igen.

KOMMISSION. Överste Lars Hammarlund leder Försvarsmaktens undersökningskommission. Han ska utreda bandvagnsolyckan där en ung deltidssoldat omkom. Han ska ta reda på vad som hände, hur det kunde ske och vad som krävs för att hindra att det händer igen.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-04-04 19:11

Ronald Månsson är chef för Försvarsmaktens säkerhetsinspektion. Inspektionen är direkt underställd Överbefälhavaren, ÖB.

– Jag får vid särskilda händelser, vilket är reglerat i en intern bestämmelse, besluta om en Försvarsmaktens undersökningskommission, säger Ronald Månsson.

Han beslutade redan på måndagen efter dödsolyckan att tillsätta en undersökningskommission.

– Då gör vi en utredning som ska svara på vad som hände, varför det hände och vad vi ska göra för att det inte ska hända igen.

Vad gjorde att du fattade det beslutet?

– Dels för att olyckan krävde ett liv, dels för att jag vill veta vad det var som egentligen hände, säger Ronald Månsson.

Den som ska leda utredningen är överste Lars Hammarlund.

– Han kommer inte att svara på några frågor när det gäller utredningen som sådan. Han har precis startat den. Det finns egentligen ingenting att redovisa, säger Ronald Månsson.

Vad består utredningen av för att kunna svara på frågorna?

– Utredningen består av två faser; det är en faktainsamlingsfas och sedan en analysfas. Det ingår intervjuer, tekniska undersökningar och även besök på platsen som sådan, vilket han redan har gjort.

Lars Hammarlund har fått tid på sig till den första juli, så någonstans runt midsommar räknar Ronald Månsson att utredningen ska vara färdig.

– En av de viktigaste frågorna att besvara är vad för åtgärder vi behöver vidta för att det inte ska hända igen. Därför är det så noga att klargöra olycksförloppet och att klarlägga själva orsaken. Det är komplicerade tekniska system. Det kan också vara en utbildningsfråga eller så kan det ha med människan att göra. Det tittar han också på. Man försöker klarlägga alla aspekter för att se om det finns någon åtgärd som behövs göras, säger Ronald Månsson och fortsätter:

– Vi har ett system där vi även rapporterar tillbud som vi analyserar och drar slutsatser utav och göra förbättringar så att det inte ska ske några olyckor. Det är ett arbete som pågår hela tiden. Alla medarbetare kan anmäla tillbud och olyckor.

Kan ni säga någonting i dagsläget vad som kan ha förorsakat den här olyckan?

– Det kan jag inte av den enkla anledningen att jag inte vet det. Jag har bara fattat beslut om att göra den här undersökningskommissionen och sedan får den arbeta ifred. Sedan kommer resultatet.

Aino Pietilä är kammaråklagare och leder polisens förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och genom framkallande av fara för annan.

– Jag vill inte gå in på vem eller vilka som har hörts, utan kan bara bekräfta att förhör har hållits och att det kommer att hållas ytterligare förhör. Vilka de är vill jag inte gå in på. Det har gjorts en teknisk undersökning och vad den har givit för resultat vill jag inte gå ut med i det här skedet.

Norrbottensmedia har sökt Arbetsmiljöverket, utan att lyckas nå någon för en kommentar till den arbetsmiljöutredning verket genomför till följd av dödsolyckan.

Bandvagnsolyckan

Sent söndag kväll den 26 mars gick en bärgningsbandvagn 90 genom isen i Alån fyra kilometer från Brännberg i Bodens kommun. En person lyckades rädda sig ur, men föraren omkom. Han var 23 år, hemmahörande i Göteborgstrakten och deltidsanställd hos Försvarsmakten.

När olyckan inträffade under militärövningen Vintersol befann sig tio man i närheten. De dök ner bland isblocken för att försöka rädda sin kamrat, men det gick inte. Regementet krisstödspersonal tog hand om personal på plats och förbandet underrättade anhöriga.

På Norrbottens regemente, I 19, höll man dagarna efter den svåra händelsen minnesstunder till minne av sin döde kamrat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!