Ostburgare i SM-final

Johan Skoglund, Boden, har med sitt recept på en ädelostburgare gått till final i hamburger-SM. I dag avgörs finalen på Max i Stockholm. Då ska han laga sin hamburgare själv.- Det är jätteroligt, men också nervöst.

Johan Skoglunds ädelostburgare med äpple, bacon och senapsdressing. FOTO: Lena Tegström

Johan Skoglunds ädelostburgare med äpple, bacon och senapsdressing. FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2008-06-12 06:00
En dag satt Johan Skoglund på kontoret och hade tråkigt. Han funderade på vad han skulle hitta på och gick in på Max hemsida.
- Ibland har de en kampanj, som de bara kör en viss period. Jag gillar att laga mat, men ibland ids jag inte. På hemsidan stod det om hamburger-SM. Jag visste inte vad det var. För några år sedan hade Frasses en tävling om vem som kunde äta flesta hamburgare, men det är inget för mig. Då skulle jag må illa.
Max tävling handlar i stället om att skapa sitt eget recept.
Johan Skoglund började fundera och tänkte att det borde vara en hamburgare, som man också skulle kunna servera på en restaurang.
- Vissa grundingredienser ska var deras. Man skulle använda deras nötköttsburgare och fick välja mellan grovt, vanligt eller friscobröd.
Senap och bacon
Johan Skoglund gillar även Max äppelrökta bacon och tycker att ädelost är gott tillsammans med senap och bacon.
- Även äpple är gott till ädelost.
Han skrev ihop sitt recept och skickade in det, mest på skoj. Hundra bidrag kom in. Tio semifinalister utsågs, Johan Skoglund var en av dem. Chefskocken provlagade recepten. Rickard och Christoffer Bergfors, vd respektive vice vd på Max, utsåg sedan fem finalister. I dag avgörs tävlingen i Stockholm.
Vinnare efter lunch?
Johan Skoglund ska laga sin hamburgare själv och efter lunch koras vinnaren. Förutom bröderna Bergfors består juryn av av Petter och Karl Martindahl.
Johan är lite nervös att något ska gå snett vid tillagningen, som att han bränner vid äppelskivan, och menar att när han var med i postkodmiljonären så visste han vad han kan kunskapsmässigt.
Han gillar att tävla och vann en matlagningstävling när han var 14 år. Då lagade han smördegsinbakad fläskfilé med ädelost och vann en kokbok.
Sockerkaka med lakrits
Han har lagat mat sedan han var åtta år och berättar att han köpte kakmix för sin veckopeng. Hans gräsligaste matminne är när han skulle laga en speciell sockerkaka till mamma Barbros Skoglund på hennes födelsedag.
- Hon tycker om salt lakrits, så jag la det i sockerkakssmeten. Mamma åt av ren artighet, men det var inte gott.
Palt
På frågan vad som är favoriträtten svarar Johan Skoglund att han tycker om mycket.
- Jag tycker om tysk mat, korv med surkål, och husmanskost, som palt, ärtsoppa, köttsoppa med klimp, dillkött och långkok.
Han tycker att husmanskosten också har ett kulturhistoriskt värde.
Seger(?)receptet


Burgarnamn:
Ädelostburgare med äpple, bacon och senapsdressig

Ingredienser:
4 Fullkornsbröd.
4 Hamburgare.
4 Äppelskiva.
4 Ädelost typ gorgonzola.
4 Bacon.

Dressing:
En msk fransk senap, en msk honung, en nypa salt, en nypa peppar, en msk limesaft, fem msk cremé fraiche. Allt blandas ihop och får stå en stund.

Så gör man:
4 Stek brödet, hamburgaren bacon äppelskivan gyllenbruna utan att bränna dem.
4 När burgaren vänts och den nästan är färdiggrillad, lägg en bit ädelost på så den smälter.
4 Hamburgaren byggs upp som bottenbrödet med senapsdressing utbrett på det. Hamburgaren med smält ädelost, stekt äppelskiva, 2 stekta baconbitar och toppbrödet med senapsdressing.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om