Wallenbergs fysikpris (tidigare Skolornas fysiktävling) är en tävling som anordnas av Svenska Fysikersamfundet. Tävlingen riktar sig till elever i årskurs 2 och 3 på gymnasiets naturvetenskaps- eller teknikprogram eller annat program med fysik. Oskar kvalade in till de två finaltävlingarna i Göteborg och Tallin i Estland.
– Jag vann Wallenbergs fysikpris och kom etta för jag hade det bästa resultat om man räknar ihop bägge tävlingarna, säger bodensaren.
Vad fick du i första pris?
– Jag vann 6000 kronor, men det är en ganska prestigefylld tävling. Så för mig är äran viktigast. Vi har även fått besöka observatorium och titta i elektronmikroskåp vilket varit intressant.
Varför vinner just du?
– Jag har ganska hög arbetsmoral. Det har krävts en betydande mängd studietid för att vinna den här tävlingen utöver skoltiden.
Ger priset dig en genväg in till högre studier?
– Det är absolut meriterade att vinna tävlingen. Jag kommer att plugga vidare och är mest intresserad av Lund eller Uppsala. Däremot har jag inte bestämt än om jag ska plugga till civilingenjör i bioteknik eller civilingenjör inom teknisk fysik. En civilingenjör i bioteknik sysslar mycket med biologi på molekylärnivå, dna och gener. Det är allt som rör levande organismer. Jag tycker det är väldigt intressant och skulle vilja jobba med det. När det gäller teknisk fysik så tillämpar man en viss gren av vetenskap och i det här fallet är det fysik för att uppnå olika ändamål.
De fem bästa i finalen representerar Sverige i den internationella fysikolympiaden. Men istället för Minsk i maj så hålls den i Schweiz och online.
– Man flyttar den på grund av kriget. Jag skulle ha varit med i fysikfinalen. Nu går den samtidigt med den internationella biologiolympiaden där jag också är uttagen efter min fjärdeplats i svenska finalen.
Oskar Brännholm reser då tillsammans med tre andra landsmän till den internationella biologiolympiaden i Armenien 10-18 juli.
Det är väl ett bra betyg för skolan att vinna fysikpriset?
– Ja, vi är jättestolta över Oskar och det känns jätteroligt. Jag minns inte senast vi vann priset. Oskar är ju självlärd till stora delar för han kunde väldigt mycket fysik redan när han började på gymnasiet i fjol. Han är väldigt driven och intresserad och får ihop det väldigt bra, säger läraren Anita Djärv.