De som bor i slutet av Flarkenvägen i Norra Svartbyn kommer att bli närmsta grannar med stålverket i och med dess nya placering. Närmsta bostadsbebyggelsen ligger därmed cirka 150-200 meter från anläggningen. Orsaken till flytten är att geotekniska undersökningar visade att delar av området inte klarar de krav som verksamheten har.
Det var en nyhet för Markus Dyrvold, som inte riktigt hunnit reflektera över det ännu.
– Vi har varit positiva till etableringen. Det är ju positivt för hela Sverige och speciellt för Norrbotten.
Han har sett att man provborrat i skog och terräng.
– Vi har inte haft någon kommunikation som närboende men det har gått rykten om att markförhållande är dåliga.
Markus Dyrvold flyttade med familjen till fastigheten för tre år sedan för att de ville komma närmare skogen.
– Vi har skidspåret precis bakom knuten. Skoterleden går här och det är jättefina promenadvägar.
Markus Dyrvold tror att de nu kommer behöva ställa om på grund av att det inte längre kommer vara lika tyst utomhus i området. Han hoppas att företaget tänker på yttermiljön, buller och dammspridning.
– Det finns ju metoder att förebygga sådant. Jag förutsätter att företaget tittat på bullerzoner och så vidare.
Familjen har egen brunn och han uttrycker oro för om den kommer att påverkas på något sätt. Han kommer att delta i H2 Green Steels kompletterande samråd.
– För det viktigaste är att få information så att man inte går på rykten och felaktigheter. Har man information kan man ta ställning och jag känner att jag inte riktigt har den informationen, som jag behöver, säger Markus Dyrvold.
Magnus Stenberg har bott på Flarkenvägen i 25 år. Han trivs och säger att det är ett lugnt område. Frågan är hur det blir när han blir en av stålverkets närmaste grannar. Han kände inte till H2 Green Steel flyttat placeringen av anläggningen närmare bostadsbebyggelsen i Norra Svartbyn.
– Inte mer än ryktesvägen.
Han är ändå positiv till företagets etablering som sådan.
– Det är en jättesatsning, som vi är glada för att vi får hit. Sedan är frågan exakt hur mycket den kommer påverka oss som bor närmast.
Oroar det dig?
– Ja, på sätt och vis. Det skulle vara intressant att veta exakt hur det blir och hur det är tänkt. Det kommer alstra en hel del trafik misstänker jag, transporter som kommer gå här i närheten. Det beror ju också på hur de kommer att dra nya vägar och hur infrastrukturen kommer att bli i närområdet, säger Magnus Stenberg.
De mest bullrande delarna är förknippade med reducering av järnmalm och kommer placeras i verksamhetsområdets södra del, längst bort från bostäder. Enligt företagets underlag kommer anläggningens påverkan understiga Naturvårdsverkets riktvärde för buller i bostäder.
För att skaffa sig information om vad som händer kommer Magnus Stenberg mest troligt att gå på det kompletterande samrådet, som är i byagården i Norra Svartbyn på onsdag och torsdag till veckan.
Andra som kommer att bli nära grannar med stålverket är de som bor längst bort på Ronningevägen från Svartbyleden. Där bor bland andra Josefin Nyström och Mattias Hjelte med sina barn. De berättar att de fått brev från H2GS. Om tid och möjlighet finns kommer de att delta i samrådet.
– Jag har alltid tänkt att det här inte kommer att påverka oss så mycket. Jag har inget att gå på nu, som får mig att tänka att det på något annat sätt skulle bli ingripande i våra liv, säger Mattias Hjelte.
Han anser, att etableringen är så pass viktig för Boden att det kommer bli bra förutsatt att anläggningen är på behörigt avstånd.
– Vi pratar om uppåt 3 000 arbetstillfällen. Det är superviktigt för Boden och Norrbotten, så jag hoppas verkligen att det går i lås. Med det är som allting annat i livet, det innebär vissa uppoffringar. Det kommer påverka naturvärden och älgjaktmarker, men skidslingan kanske klarar sig, säger Mattias. Hjelte.
Enligt H2 Green Steel blir det 1 500 direkta jobb i första steg. Sedan räknar kommunen med att det blir minst det dubbla med alla kringetableringar.
– Allting nytt som byggs och som händer behövs. Alla förändringar behöver inte vara dåliga, säger Josefine Nyström, som tillägger att om deras ridväg påverkas får de helt enkelt hitta en annan väg.
Frågor och synpunkter kan lämnas in till H2GS fram till den 8 november.