Förslaget om att lärare ska anmäla elever väcker oro

Regeringens beslut att utreda om anställda i kommuner och myndigheter ska behöva rapportera till Migrationsverket eller polisen om de möter personer som vistas olovligt i Sverige har väckt reaktioner – bland annat på Björknäsgymnasiet i Boden.

John Vahlström, lärare Björknäsgymnasiet, och Ewa Olausson, rektor Björknäsgymnasiet, är inte tilltalade av regeringens förslag att skolor ska behöva anmäla elever som inte har rätt att vara i Sverige.

John Vahlström, lärare Björknäsgymnasiet, och Ewa Olausson, rektor Björknäsgymnasiet, är inte tilltalade av regeringens förslag att skolor ska behöva anmäla elever som inte har rätt att vara i Sverige.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2023-09-06 07:00

Det var den 31 augusti som regeringen beslutade att gå vidare med det kontroversiella förslaget. Bland lärare har det väckt starka reaktioner och i lärarrummet på Björknäsgymnasiet har frågan diskuterats flitigt.

– Ja, det är mycket funderingar och många som har åsikter och tankar, säger Ewa Olausson, rektor.

undefined
Ewa Olausson, rektor, och John Vahlström, lärare på Björknäsgymnasiet, menar att en lag om anmälningsplikt av papperslösa elever kan strida mot Barnkonventionen.

John Vahlström, lärare i samhällskunskap, historia och juridik, tror att en lag om anmälningsplikt av papperslösa elever skulle försätta lärarna i en svår sits – av flera skäl.

– Alla barn har enligt Barnkonventionen rätt att gå i skola.

Men det finns också andra problem.

– Det jag ser utifrån mitt perspektiv som lärare är att vår professionalitet är att undervisa och ge eleverna kunskap. Att däremot bedöma människors rättigheter att vara kvar i landet ingår inte i vår expertis. Det finns andra myndigheter som har det uppdraget. 

Ytterligare ett problem skulle vara svårigheten att bygga en förtroendefull relation mellan läraren och eleven.

– Undervisningen bygger mycket på att eleven känner förtroende för dig och dina kunskaper. Om du då ska rapportera den du misstänker inte har rätt att befinna sig i landet, så riskerar förtroendet för oss som lärare att naggas i kanten, säger han.

En fjärde aspekt är att det kan krocka med yrkesetiken.

– Vi som lärare har en väl utarbetad yrkesetik som handlar om hur man ska agera i skolans värld. Även om det inte är lagstiftat så är vårt etiska förhållningssätt en del av vår vardag, säger han.

undefined
Ewa Olausson, rektor Björknäsgymnasiet, menar att hon inte har kompetens att bedöma om någon är papperslös.

Skolan ska vara en trygg plats för alla barn fastslår Ewa Olausson.

– Om förslaget går igenom måste lagstiftaren både titta på hur den ska gå ihop med andra lagar på området och ge lärarna tydliga föreskrifter om hur de ska agera. 

Skulle du själv kunna tänka dig att anmäla en elev? 

– Det är inte mitt jobb. Jag har en otrolig spetskompetens i att leda skolan, det är vad jag har utbildat mig i. Men jag kan inte utreda om någon är papperslös, jag har inte kompetens för det. Precis som någon på Migrationsverket inte kan gå in och sätta betyg i matematik – något som jag själv är trygg i eftersom jag är gammal mattelärare, säger Ewa Olausson.

Tror du att lärare skulle vägra? 

– Nej, jag tror att lärarna följer lagen. Men jag tror att vi kanske får lärare som inte längre vill vara lärare. Och vi har nog svårt att få lärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!