Kungspyton hittad på väg utanför Boden

Inställningen till ormar har förändrats. Dan Andersson blev förvånad över känslorna för den döda kungspyton som hittades utanför Boden. "Det var mycket snyft och många tårar", säger han.

En kungspyton hittades på vägen i närheten av Mockträsk utanför Boden.

En kungspyton hittades på vägen i närheten av Mockträsk utanför Boden.

Foto: Privat

Boden2024-06-28 18:00

Tidigare i veckan hittades en död kungspyton längs Mockträskvägen. Dan Andersson, ordförande Norra Norrlands herpetologiska förening, tog hand om det döda djuret som nu finns i hans frys. Han kommer vänta ytterligare några dagar i fall en eventuell ägare kontaktar honom.

– Det är givetvis jättetråkigt men jag är inte direkt förvånad över att sånt här händer. Förr var det vattensköldpaddor som folk kastade ut och nu har turen kommet till de här djuren.

En kungspyton var för ett antal år sedan en dyr investering på närmare 100 000 kronor. Nu har priset sjunkit rejält på grund av en mättad marknad. Kungspyton har blivit ett dussindjur. 

– Det börjar bli som det är med sommarkatter. Folk har inte plats eller tid för dem och bara lämnar eller slänger bort dem, säger Dan Andersson. 

undefined
Dan Andersson, herpetolog, tror att det kommer bli vanligare att folk lämnar sina ormar att dö.

Han har lagt ut en bild på den döda ormen på sociala medier där många reagerat över hur djuret blivit behandlat. Dan Andersson är förvånad över känsloyttringarna.

– Det har varit mycket snyft och många tårar. Hade det här hänt för tio år sedan så hade det säkert varit hundra inlägg med typ "vad bra att den dog, alla ormar borde dö". Folk har en annan förståelse nu.

Förra året var ett huggormsår och Dan Andersson tror att det kommer bli likadant den här sommaren. I sitt yrke som herpetolog blir han ofta kontaktad när en huggorm ringlat in på någons tomt.

– Förr i tiden så plockade folk fram spaden och hackade den i småbitar. Nu ringer man i stället och vill ha hjälp med att flytta bort den.

Om man äger en orm och av någon anledning inte kan ha kvar den så finns det ett enkelt tips.

– Du går in på ett forum för ormar och försöker sälja eller skänka bort den. Det är betydligt bättre än att göra så här, säger Dan Andersson. 

undefined
Dan Andersson tog hand om den döda ormen i fall ägaren kontaktar honom.

En Kungspyton är inte giftig och gör inte mycket väsen av sig. Den ligger ihopringlad i terrariet och rör sig sällan. 

– Det är en väldigt bra nybörjarorm som aldrig biter sin husse eller matte. Den är fruktansvärt populär eftersom folk avlar fram olika färgvarianter som till exempel polkagrisrandig eller vita med blåa ögon. När den var normalfärgad var den inte alls lika populär. 

Dan Andersson har inga stora förhoppningar om att en ägaren till den döda ormen ska höra av sig. Det sista som återstår är att se om ormen är chippad, något som var vanligare när en kungspyton kostade mer.  

undefined
Dan Andersson äger själv en kalifonisk kungssnok.
undefined
Dan Andersson äger själv en kalifonisk kungssnok.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!