Orenat dagvatten - strategi räddningen

De har ett år på sig att utforma en dagvattenstrategi som ska skydda älvar, sjöar och vattendrag. "Vi ska ha hjälp av det här när vi investerar för framtida generationer, så att det blir trevligare, säkrare och mer miljömässigt i Boden", säger Magnus Bäckström, VA-ingenjör.

SEDIMENT. Magnus Bäckström, VA-ingenjör, förklarar att dagvattnet samlas upp i ledningar där en del grova partiklar fångas upp, men små partiklar och lösta ämnen finns det idag generellt  inga reningsanläggningar för.

SEDIMENT. Magnus Bäckström, VA-ingenjör, förklarar att dagvattnet samlas upp i ledningar där en del grova partiklar fångas upp, men små partiklar och lösta ämnen finns det idag generellt inga reningsanläggningar för.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-05-09 18:04

Han påpekar att dagvattenstrategin utgör ett viktigt underlag i samhällsbygget.

– Vi bygger för våra barn och barnbarn och då blir planeringen jätteviktig.

Kommunstyrelsen har ställt sig bakom direktivet för att ta fram strategin. Sara Chlot, miljöhandläggare på samhällsbyggnadskontoret, är projektledare, och Magnus Bäckström är biträdande. Runt sig har de en arbetsgrupp med olika ansvarsområden.

– Det som är bra med att jobba över förvaltningsgränser är att när frågorna sedan väl ska hanteras så är man överens och har redan tidigare fått vara delaktig från båda håll, säger Magnus Bäckström och konstaterar att det händer en hel del nu i Bodens kommun med olika planer.

Det ska byggas nya bostadsområden. Kommunen ska förändra vägar och parker och samtidigt ta hand om dagvattnet på ett hållbart sätt.

Sara Chlot tillägger att det också innebär att klara av att ta hand om ökade nederbördsmängder, nu när klimatet förändras.

– Det är en viktig fråga hur vi ska ta hand om vårt vatten som rinner av från vår stad. Det ska rinna av säkert och inte föra med sig föroreningar. Vi är precis i början, säger Magnus Bäckström.

Dagvatten förs ut i recipienter: älvar, sjöar och vattendrag. Det behandlas inte utan samlas upp i ledningar där en del partiklar fångas upp av reningsbrunnar som är försedda med grovfilter. Sediment hanteras. Kommunen sopar gatorna rena, men små partiklar och lösta ämnen finns det inga reningsanläggningar för någonstans här upp i norr generellt. Orenat dagvattan rinner ut i vattendrag.

Sara Chlot berättar om EU:s ramdirektiv för vatten, "vattendirektivet", som syftar till att uppnå en långsiktigt hållbar förvaltning av vattenresurserna.

– Det handlar om att alla våra vatten, både yt – och grundvatten ska ha god vattenstatus. Det har de inte idag. Börjar vi bygga och förtäta måste vi ha en strategi för att både kunna bygga och inte försämra vattnets kvalitet, utan till och med förbättra den för vissa vatten, säger Magnus Bäckström.

Strategin kan innebära olika krav beroende på områdenas känslighet.

Inom svensk vattenförvaltning finns det ett åtgärdsprogram som beslutades i december 2016. Det riktar sig till myndigheter och kommuner. En av åtgärderna handlar om att kommuner ska ta fram en dagvattenplan.

– Vi kommer lägga till vårt kommunala perspektiv på det, säger Magnus Bäckström. Det är ett komplicerat område och många påverkar våra vatten. Vid vilket byggprojekt som helst behöver vi ha en strategi för att det inte ska leda till problem för Bodträsket eller förorsaka översvämning för massa fastigheter. Vatten från exempelvis nya parkeringsytorna ska tas om hand på något sätt. Vi behöver ha ett tänk och en plan för vad som ska gälla vid exploatering och förtätning. Det blir då tydligare för oss att hantera byggande.

– Och det blir mer enhetligt, säger Sara Chlot och tillägger:

– En annan aspekt är att det finns olika lösningar för att ta hand om dagvatten och samtidigt göra det mer estetisk och få ett rekreationsvärde.

Genom att anlägga dammar med växtlighet runt om så får man in in mer grönska i staden samtidigt som det tar hand om föroreningar i dagvattnet.

De har ett år på sig.

Magnus Bäckström tycker det är ett spännande ämne. Han har doktorerat inom dagvatten.

– En fördjupad översiktsplan för tätorten är på gång, då hakar det här i jättebra. På en sådan karta kan man visa på områden som ska skyddas så att vi inte bygger hus på de ställena där vi behöver ha våra ytor för dagvatten, som ska rinna sakta istället för fort i ett stort rör rätt ut i älven. Så får vi inte göra längre, säger Magnus Bäckström.

Det är viktigt att arbetet sker parallellt.

– Det är nu vi har chansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!