Optimism efter förhandling: "Hoppas vi får grönt ljus"

Karin Hallstan, presschef på H2GS, känner tillförsikt. Dialogen parterna mellan har varit en förutsättning för det höga tempot. När de stött på utmaningar har de löst det tillsammans med myndigheterna. "Blir utfallet som vi hoppas kommer det hända grejer i Boden."

Mark- och miljödomstolen höll på torsdagen syn på plats i Norra Svartbyn. I mitten Ida-Linn Näzelius och Ida Westberg på H2GS tittar på kartan tillsammans med Cecilia Kvibacke på Bodens kommun.

Mark- och miljödomstolen höll på torsdagen syn på plats i Norra Svartbyn. I mitten Ida-Linn Näzelius och Ida Westberg på H2GS tittar på kartan tillsammans med Cecilia Kvibacke på Bodens kommun.

Foto: Lena Tegström

Boden2022-06-09 20:55

Huvudförhandlingen har hållits på Boden Business Park, BBP. Första dagen ägnades bland annat åt H2 Green Steels och remissmyndigheternas redovisning av yrkanden och villkorsförslag.

undefined
Första anhalten där verksamhetsområdet börjar med en drygt 100 meter bred skogskorridor.

Andra dagen var det syn på plats i Norra Svartbyn. Förhandlingen fortsatte på BBP. När det kom till byggtrafiken, som kan rendera i 375 fordonsrörelser per dygn, och transporter frågade Lennart Carlsson, Svartbyns byamän, om man avser att köra på väg 603 mellan Södra och Norra Svartbyn.

Cecilia Kvibacke, Bodens kommun, sa att de avser att sänka bärigheten på den, inte för trafik med lokalbussar, utan som en åtgärd för att vägen inte ska komma upp på GPS:n. Företaget förklarade, att tanken inte är att ta den. I stället kommer trafiken från lulehållet att ledas till järnvägsövergången mot Gamla Lulevägen och Flarkenvägen, 605. Även trafiken från andra hållet leds dit.

– Men personalen, som måste till och från jobbet? sa Lennart Carlsson.

Ida Westberg, bolagsjurist på H2GS, sa att de kommer sprida ut byggtrafiken, en erfarenhet från Northvolts etablering i Skellefteå där alla bodde på samma ställe.

– Under anläggningsfasen kommer personalen transporteras med buss.

undefined
Ida-Linn Näzelis, H2GS, med Lillträsket i bakgrunden. Flarkenvägen där hon står kommer att ingå i bolagets verksamhetsområde och kommer därför att stängas av.

Lennart Carlsson konstaterar att det kommer bli intensivt under byggfasen, men var nöjd med svaren han fått. Han följde hela förhandlingen för att få en bättre insikt om vad som kommer ske och tycker att han blivit något klokare. Han fick svar på sina frågor, varav de viktigaste är påverkan för markägarna.

Vad tycker du om trafikkorridoren med tåg och väg mellan Södra Svartbyn och Gruvberget till stålverkets södra del?

– Det är det vettigaste.

Han menar att det varit svårt att följa med i vissa saker, såsom beräkningar av utsläpp, men tycker det var givande att lyssna. Lennart Carlsson anser att etableringen är positiv för bygden.

undefined
Cecilia Kvibacke, Bodens kommun, och Lennart Carlsson, Svartbyns byamän i samspråk med varandra under synen på plats.

Remissmyndigheterna som deltog under förhandling var genomgående positiva till byggnadsdomen och de fick under förhandlingen förtydligat yrkanden och har rätat ut frågetecken. Det ledde till att H2GS gick med på villkor de tidigare inte förstått.

Luft och artskyddet är de stora delarna som Naturvårdsverket har gått in i.

undefined
Matthis Kaby, teknisk handläggare, och Malin Blohm, jurist, på Naturvårdsverket.

Matthis Kaby, teknisk handläggare på Naturvårdsverket, sa att de godkänt miljökonsekvensbeskrivningen i luftdelen, men verkligen har velat att bolaget ska säkerställa miljökvalitetsnormer för alla ämnena under driften. Han flaggade för det när företaget redovisade utsläpp till luft av bland annat koldioxid, kväveoxid, svaveldioxid, kvicksilver, bly, nickel och kadmium. Utsläppen har beräknas närmast bebyggelsen, gaturum och totalt. De understiger med marginal gällande riktlinjer, men företaget tror de kan pressa det ytterligare.

– Det kom företaget in med förra veckan och med det är allt ok i den delen. Då är det inte tillåtligt att ligga över de nivåerna.

Det gäller dock själva miljötillståndet och handlar om mängdvillkor under en prövotid, som företaget vill ha första tre åren av driften.

undefined
Karin Börjesson, avdelningschef på avdelningen samhälle vid länsstyrelsen, tycker att de i huvudsak fått svar på sina frågeställningar under förhandlingen.

Länsstyrelsen höll med. Karin Börjesson, avdelningschef på avdelningen samhälle, tycker att de i huvudsak fått svar på sina frågeställningar under förhandlingen.

David Berggård, miljöingenjör, efterfrågade som tillsynsmyndighet tydlighet avseende buller under anläggningstid och drift. Rätten framhöll att det fanns två olika villkor avseende byggbuller och industribuller, eftersom anläggningsfasen går in i ett nytt skede i fas 2 när produktionen kommit igång och frågade om företaget kunde tänka sig ett villkor då. H2GS skulle uppdatera sin bullerutredning.

– Vi trycker på tydlighet och ser till helhet. Vi har fått svar så långt vi kan komma idag. Vi har diskuterat med bolaget förtydliganden och justerat några villkor i samråd med dem, sa Karin Börjesson.

Det handlade dels om skyddsåtgärder där Gällivare samebys flyttled för renar korsar väg 383 till nödbetesområdet, dels om kompensationsåtgärder för naturvärden som försvinner när man tar i anspråk ett område. De har hittat formuleringar de är överens om.

undefined
Första anhalten under synen. Gruppen promenerade till Lillbäcken och är här på väg tillbaka.

Cecilia Kvibacke, Bodens kommun, har för första gången varit med på en så här stor huvudförhandling och lärt sig saker.

– Det har varit mycket givande och att på syn få lyssna in vad en domstol är intresserad av att få höra. Men det var ganska få frågor. Det tolkar jag, som att bolaget ligger i linje med myndigheterna, som fått svar på sina frågor.

Hon tycker det var intressant att delta i ett sammanhang, som ligger till grund den demokratiska processen och som är öppen.

H2GS och Naturvårdsverket ska lämna in kompletteringar och dom meddelas 1 juli.

undefined
Katarina Brodin, chefsrådman på mark- och miljödomstolen.

– Det har varit tidspressat, men vi har anpassat målet efter det som juridiken ger möjlighet att göra, säger chefsrådman Katarina Brodin.

Hon tycker att syn på platsen gav en uppfattning om hur den ser ut och hur naturmiljön ser ut.

– Det ger rätten en bild och blir en del av bedömningen, som gör det mer levande. Så det är ett viktigt beslutsunderlag.

undefined
Karin Hallstan, presschef på H2GS, känner efter huvudförhandlingen i mark- och miljödomstolen tillförsikt.

Karin Hallstan, presschef på H2GS, kände tillförsikt och var nöjd med beskedet att man satt en domdag, vilket pekar på att man fortsatt håller högt tempo.

– Det har vi känt i hela processen och uppskattat. Vi hoppas att det blir grönt ljus. De tunga intressenterna har yttrat sig positivt.

I bolagets tidplan har de planerat att starta markarbeten under juli månad.

– Det är nu fullt möjligt.

undefined
Malin Wigert, jurist på MSB, har bevakat säkerhetsaspekten på hela vätgashanteringen."Vi har fått lite förtydligande jämfört med materialet innan, tillräckligt för tillåtligheten i den här delen. Nästa steg handlar mer om villkor och hur de planerar anläggningen. Klart att de inte har tydliga svar på det än, utan det hänger på vissa utredningar. Vi väntar på dem."
Om ansökan

H2GS har ansökt om miljötillstånd att bygga och driva ett stålverk i Norra Svartbyn. Prövningen sker i två steg. 

Huvudförhandling med syn på plats var steg 1. 

Där prövas om bolaget ska få tillstånd att börja bygga anläggningen, en så kallad byggnadsdom.

H2GS har också yrkat på att få omleda Lillbäcken och leda bort grundvatten från jord- och bergskärning vid Lillbäcken.

För det tredje begär bolagetdispens för att flytta ett bestånd av lappranunkel.

I steg 2 prövas senare själva miljötillståndet.

Karta: Norra Svartbyn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!