Öppet hus på garnisonen lockade många besökare

Chefen för Nordic battlegroup pratade med oroliga anhöriga om deras söners utlandstjänstgöring under försvarets besökshelg i Boden.- Min mor blev inte glad när jag själv åkte till Aghanistan. Åker barnen iväg så måste hela familjen stödja tjänstgöringen, säger brigadgeneralen Stefan Andersson.

Det fanns gott om olika stridsvagnstyper för besökarna att titta på under Garnisonens dag i Boden under den gångna helgen. FOTO: Lena Leffler

Det fanns gott om olika stridsvagnstyper för besökarna att titta på under Garnisonens dag i Boden under den gångna helgen. FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-10-05 06:00
Besökshelgen är ett gemensamt arrangemang av F 21, A 9 och I 19 som alltid brukar locka många anhöriga. Målet är att besökarna ska lära känna den miljö som soldaterna utbildas i. I dag finns 158 värnpliktiga på A 9 och drygt 600 värnpliktiga på I 19.
- Det känns jättetrevligt att anordna en besökshelg med så bra uppslutning. Vi får öppna upp och visa en ganska sluten värld. Det känns viktigt för oss, säger Torbjörn Larsson, chef för A 9.
Gillar det militära
Mona och Per-Åke Lind tog chansen att på tu man hand prata med brigadgeneralen Stefan Andersson, chef för styrkan Nordic battlegroup 2011 (NBG) som ska sättas upp nästa år.
- Jag är jättesugen på att göra utlandstjänstgöring. Jag gillar det militära arbetet för jag tycker det passar mig. Jag kommer nog att söka vidare till en underofficers- eller specialofficersutbildning efter värnplikten, säger sonen Patrik, 20.
- Naturligvis blir en utlandstjänstgöring en erfarenhet för vår son även om vi är oroliga. Vi är inte negativa utan tänker mer på att det kan bli tufft för honom, säger Per-Åke Lind.
- Jag tycker alla som åker iväg ska tänka igenom vad de ger sig in på. Annars blir man ingen bra soldat. Det är också viktigt att familjen är helt överens om vad uppdraget innebär så ni kan stötta er son på rätt sätt, säger Stefan Andersson.
Skyddsbataljon
Det är andra gången som Sverige tar ansvar för EU:s stridsgrupper. Denna gång tillsammans med länderna Norge, Finland och Irland. I 19 och A 9 ska bidra med en stab för en skyddsbataljon och ett understöds- och ledningskompani på sammanlagt 155 personer. Totalt kommer drygt 1 600 soldater av totalt 2 100 från Sverige.
Soldaterna, kommer att tas från dagens värnpliktiga.
- Jag jobbade även med NBG 2008. Jag tycker när vi varit ut och informerat så är de flesta värnpliktiga positiva till att tjänstgöra utomlands. Den gamla styrkan stod i beredskap och tränade i tre års tid.
"Tuffa förhållanden"
- I dag jobbar några av dessa soldater i Aghanistan. De riskerar att dö när vi står härute i höstsolen. Dessa tuffa förhållanden måste man ha erhörd respekt för, säger Stefan Andersson.
Besökshelgen i övrigt bjöd även på överflygning av JAS 39 Gripen, hunduppvisning, fordonsparad liksom militärmusik framförd av Marinens musikkår från Karlskrona.Under söndagen genomfördes även garnisonens kyrksöndag i Överluleå kyrka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om