Öppet hus - öppna munnar

I helgen höll Folktandvården i Boden öppet hus och visade upp sin moderna klinik.- Länet behöver tandläkare. Det är bara vi i Norrland som kan erbjuda den här typen av sommarjobb åt tandläkarstuderande, säger enhetschefen Inger Nyström.

Tandsköterskan Eva Andersson längst bort pratade om implantat med fr v Torvald Lundholm, Inga Sevä och Vanja Bergström.

Tandsköterskan Eva Andersson längst bort pratade om implantat med fr v Torvald Lundholm, Inga Sevä och Vanja Bergström.

Foto: Lena Leffler

BODEN2011-09-03 16:44

På folktandvården jobbar nio tandläkare med tandhygienister och tandsköterskor. Tillsammans har de ansvar för barn- och vuxentandvård samt tandvård till asylsökande. Folktandvården arbetar med utvecklad teamtandvård och har ett nära samarbete med specialisttandläkarna i länet.

Viktiga sommarjobbare
Enhetschefen Ingrid Nyström vill gärna lyfta fram årets sju sommarjobbare som varit på kliniken.

- De fem tjejerna och två killarna har gått olika länge på den fem år långa utbildningen. Den som gått en termin får hålla till i sterilrummet och lära sig hygienfrågor och se hur tandläkarna arbetar. Då får man också se om yrket känns som ett rätt val. Naturligvis använder vi också möjligheten att erbjuda sommarjobben i rekryteringssyfte. Vi har ju brist på tandläkare just nu, säger Nyström.

Studerande Anna Niemi, 27, tycker tandläkare är rena drömjobbet. Hon har tre terminer kvar på sin utbildning. Det är hennes fjärde år som sommarjobbare på folktandvården i Boden.

- Jag trivs jättebra och gillar hantverket. Som tandläkare får du använda borr och tänger men måste även kunna löda och svetsa. Du får också den sociala kontakten genom dina patienter.

- Före jag valde att studera till tandläkare tog jag reda på arbetsmarknaden och praktiserade även på Tandlaget. Går man skola i fem år så vill man kunna få jobb efteråt. Det vet jag att jag får, säger Anna Niemi.

Återvänder gärna
Hon gillar Boden och hit kommer hon också att återvända efter studietiden.

- Nästa sommar när jag är tillbaka har jag också fått min tillfälliga legitimation för att kunna jobba som riktig tandläkare, säger Anna Niemi.

Många besökare tog chansen att få tänderna putsade av henne under visningsdagen. Inga Sevä stod och lyssnade på tandsköterskan Eva Andersson och tandläkaren Sirkka Wildemans information om implantat.

- Det kommer alltid så mycket nytt. Jag har bra tänder än så länge, säger Inga Sevä.

Funderar på ny tand
Pensionären Vanja Bergström funderar däremot på att sätta in en ny tand.

- Jag hör att det är ganska dyrt och har bara min pension. Kommer man hit så får man veta vad det kommer att kosta och hur det kan göras. Informationen är jättebra, säger Vanja Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om